Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Οι θέσεις των εργαζομένων στα σοβαρά προβλήμματα που ταλανίζουν την Λάρκο

Στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:  

ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΥ   ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ . 

ΛΑΡΚΟ

Η ΛΑΡΚΟ ιδρύθηκε το 1963 από τον  Μποδοσάκη με 100% Ελληνικά Κεφάλαια και Ελληνικό σχεδιασμό που επιτρέπει την εκμετάλλευση των σχετικά φτωχών σε περιεκτικότητα νικελίου Ελληνικών μεταλλευμάτων. Αρχικά η παραγωγή βασίστηκε στην υπόγεια εκμετάλλευση λατερίτη της περιοχής Αγ. Ιωάννη Βοιωτίας. Με ειδικά σχεδιασμένα βαγονέτα το μετάλλευμα μεταφέρονταν στο εργοστάσιο της Λάρυμνας (Ν. Φθιώτιδας) για επεξεργασία και παραγωγή του Σιδηρονικελίου (FeNi). Η αρχική δυναμικότητα παραγωγής έφθανε τους 8.000 τόνους Ni  το χρόνο.

Σήμερα η ΛΑΡΚΟ έχει... 






αναπτύξει και εκμεταλλεύεται μεταλλεία σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος (Εύβοια, Καστοριά, Βοιωτία), διαθέτει ένα λιγνιτωρυχείο στην Κοζάνη (Σέρβια) και έχει δυνατότητα παραγωγής 20.000 τόνους  Ni περίπου το χρόνο.
Το σύνολο της παραγωγής εξάγεται στην Ευρώπη στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα. Οι Ευρωπαϊκές βιομηχανίες αναγνωρίζουν την ΛΑΡΚΟ ως τον μεγαλύτερο παραγωγό Σιδηρονικελίου διεθνώς από πλευράς συνέπειας , τεχνογνωσίας και ποιότητας.

Η τιμή πώλησης καθορίζεται από το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Οι πωλήσεις της ΛΑΡΚΟ ανέρχονται σε 300εκ.-400εκ.$ το χρόνο (ανάλογα και με την τιμή του Ni) δηλαδή περίπου 1 εκ.$ την ημέρα.

Το μεταλλουργικό εργοστάσιο λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο, καθ΄ όλο το 24ωρο. 
Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ 1.300 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Το σύνολο αυτών που δραστηριοποιούνται άμεσα και έμμεσα στην εταιρία (εργολάβοι, μεταφορείς προμηθευτές, κ.λπ.) εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 12.000 Α.Φ.Μ.

Για την παραγωγή των 20.000t.Ni απαιτούνται περίπου 2.5 εκ. τόνοι  μεταλλεύματος.

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική Εταιρία παραγωγής FeNi στην Ε.Ε. και κατατάσσεται στου πέντε (5) μεγαλύτερους παραγωγούς Παγκοσμίως. Παράγει την καλύτερη ποιότητα FeNi παγκόσμια και η ζήτηση από τους Ευρωπαίους πελάτες είναι ασφυκτική λόγω ποιότητας  και συνέπειας. 

Η μετοχική σύνθεση της Εταιρίας σήμερα έχει ως εξής :
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΤΑΙΠΕΔ) : 55,19%
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 33,36%   -  Δ.Ε.Η : 11,45%


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ
Παλαιά ΛΑΡΚΟ.


Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την Σύμβαση Ρύθμισης Χρεών της 27.4.1998 με κεφάλαια και τόκους και αφορούν την Παλαιά ΛΑΡΚΟ ανέρχονται στα 40 εκ. ευρώ περίπου  (με αρχικό κεφάλαιο 30,8 εκ. ευρώ).
Οι απαιτήσεις αυτές είναι μια ανοιχτή πληγή για την εταιρία. Η παλαιά ΛΑΡΚΟ με μετόχους την ΕΤΕ (56,25%), την Alpha Bank (18,75%) και τον ιδιώτη Θεοδωράκη (25%) έχουν προχωρήσει σε προσημειώσεις όλων σχεδόν των ακινήτων της εταιρίας. Επιπλέον, έναντι των απαιτήσεων της Παλαιάς ΛΑΡΚΟ εγγράφονται απαιτήσεις τόκων της τάξης των 3 εκ. ευρώ το έτος.
Δεδομένου ότι :
Α. έχουν περάσει  26 έτη από την θέση σε εκκαθάριση της Παλαιάς ΛΑΡΚΟ.
Β. οι υποχρεώσεις της παλαιάς ΛΑΡΚΟ προς τους πιστωτές έχουν πλήρως εξοφληθεί.
Γ. Η παλαιά ΛΑΡΚΟ κερδοφορεί χωρίς να έχει δραστηριότητα..
Δ. Η ΕΤΕ, κύριος μέτοχος της Παλαιάς ΛΑΡΚΟ , είναι επίσης μέτοχος και της σημερινής ΛΑΡΚΟ.
Πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση μετά από 26 χρόνια!!!  Ζητάμε Νομοθετική ρύθμιση άμεσα που να λύνει το πρόβλημα ώστε να πάψει η Παλαιά ΛΑΡΚΟ να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ΛΑΡΚΟ.






                   Κρατικές Ενισχύσεις.

Δεν τις αποδεχόμαστε γιατί από αυτά τα μέτρα που θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις έχουν γίνει οι πληρωμές ή εξυπηρετούνται από την ΛΑΡΚΟ όπως :
Α. Οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για την σύναψη 2 ομολογιακών δανείων από την  Αγροτική Τράπεζα.
Το 1ο δάνειο 30 εκ. ευρώ το 2008 έχει αποπληρωθεί. Το 2ο Δάνειο 50 εκ. ευρώ αποπληρώνεται.
Β. Η εγγύηση του Δημοσίου για την έκδοση Εγγυητικής Επιστολής της ΕΤΕ 10,8 εκ. ευρώ το 2010 υπέρ της Παλαιάς ΛΑΡΚΟ σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης.
Το χρέος των 10,8 εκ. ευρώ  προς την Παλαιά ΛΑΡΚΟ αποπληρώθηκε της και η Εγγυητική Επιστολή επιστράφηκε.
Γ. Η συμμετοχή του μετόχου Ελληνικό Δημόσιο στη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που έγινε το 2009 με 45 εκ. ευρώ.
Έχει δικαίωμα ο κάθε μέτοχος να συμμετέχει στις αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου. Άλλωστε στην αύξηση αυτή έχει συμμετάσχει και ο μέτοχος Εθνική Τράπεζα.
Άρα για ποιες Κρατικές Ενισχύσεις μιλάμε. Όπως καταλαβαίνεται όλοι δεν υπάρχουν Κρατικές Ενισχύσεις.
Οι ευθύνες της συνκυβέρνησης  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες γιατί άφησε ανεξέλεγκτο το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο δημιούργησε το πρόβλημα,  αλλά και αυτής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μετά από ενάμιση χρόνο δεν έχει  σκύψει στο πρόβλημα.
Πρέπει όμως να τονίσουμε ακόμα δύο περιπτώσεις που έχουν συμβεί τους τελευταίους 12 μήνες σε αντίστοιχες εταιρίες του κλάδου σε άλλα κράτη στη Ε.Ε. :
-         τον Αύγουστο του 2015 η Εταιρία TILVIVAARA παραγωγός Νικελίου  στην Φινλανδία έφτασε στα όρια της πτώχευσης λόγω της παρατεταμένης κρίσης στην αγορά μετάλλων. Η Εταιρία απασχολεί 450 εργαζόμενους.  Η κυβέρνηση της Φινλανδίας όμως την ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕ !!! με ενέργειες του γνωστού μας Υπουργού Οικονομικών  ΟΛΙ ΡΕΝ. Μετέφερε τις μετοχές σε κρατική εταιρία με άμεση χρηματοδότηση 209 εκ. ευρώ. Εκεί ούτε συζήτηση  για κρατικές ενισχύσεις.
-          
Πατήστε για να διαβάσετε στο παρακάτω Σύνδεσμο http://yle.fi/uutiset/govt_steps_in_to_save_talvivaara_mining_operations/8209752



-         Στις 06 Φεβρουαρίου το 2016  (φέτος δηλαδή) βγήκε  ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας που αναφέρεται στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση της Γαλλίας για τη διάσωση εταιρείας SLN παραγωγής Σιδηρονικελίου η οποία αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα με την ΛΑΡΚΟ.
      Το σημαντικότερο μέτρο είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής εργοστασίου  
      παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος δεδομένου ότι ένα από τα σημαντικότερα  
      προβλήματα της εταιρίας  αυτής είναι το κόστος της ενέργειας.

 
Πρέπει  όλοι να καταλάβουμε ότι οι Κρατικές Ενισχύσεις  κλείνουν την  ΛΑΡΚΟ. Το σχέδιο της 3χoτόμισης της ΛΑΡΚΟ δεν έχει φύγει από το τραπέζι.  Πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσα να σκύψει στο πρόβλημα και να παραδειγματιστεί από το τι κάνουν  τα άλλα κράτη  στην Ε.Ε. για να σώσουν ανάλογες Εταιρίες σήμερα.





                             Ρεύμα

Η υπόθεση που βρίσκεται στην Διαιτησία  να σημειωθεί ότι αφορά την περίοδο 2010 – 2013.
Η ΡΑΕ εξέδωσε απόφαση υπέρ του Αλουμινίου της Ελλάδας που και η commission δεν την έλαβε ως κρατική ενίσχυση,  δίνει τιμή  36,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθαρό το οποίο καταλήγει στα  44 ευρώ
Να σημειωθεί ότι η τιμή της μεγαβατώρας στην ΛΑΡΚΟ σήμερα ανέρχεται στα 62,00  ευρώ.
Η Ρύθμιση του τιμολογίου της ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα της τιμής του Αλουμινίου της Ελλάδας  είναι επιβεβλημένη. Η τιμή που διαμορφώθηκε στο  Αλουμίνιο της Ελλάδας αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό μέσω όρο που τιμολογούνται  όλες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες του κλάδου.
Τώρα πλέον μπορεί η ΛΑΡΚΟ να επικαλεστεί την γνωμοδότηση της commission επί της παραπάνω απόφασης της ΡΑΕ για περεταίρω ενέργειες.
Ακόμα προσφάτως  η Γαλλική Κυβέρνηση έδωσε εξατομικευμένο  τιμολόγιο 23,00 € σε ενεργοβόρο μεταλλουργία προκειμένου να στηρίξει την επιβίωσή της. Να άλλο ένα παράδειγμα πέρα από τα δύο παραδείγματα για το τι κάνουν άλλες  χώρες της Ε.Ε για να στηρίξουν την βιομηχανία τους.
Από τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι με μία απόφαση του Αρμόδιου Υπουργού Ενέργειας μπορεί να οριστεί η τιμή του ΡΕΥΜΑΤΟΣ.
Αν λύθει η τιμή της Ηλεκτρικής ενέργιας του κόστος παραγωγής της ΛΑΡΚΟ μειώνεται δραστικά. Να θημηθούμε ότι η ηλεκτική ενεργεία είναι πάνω από το 30% του κόστους παραγωγής στη ΛΑΡΚΟ.





    Επιστροφή του Φ.Π.Α. και του Ε.Φ.Κ.


Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι με την επιστροφή του Φ.Π.Α. και του Ε.Φ.Κ. θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην ΛΑΡΚΟ διασφαλίζοντας την επιβίωσή της Εταιρίας μέχρι να ανακάμψουν οι τιμές των μετάλλων. Αυτή τη στιγμή πρέπει να μπει ρευστό στα ταμεία της  Εταιρίας γιατί οι τιμές του Ni είναι σε χαμηλά επίπεδα. Η επιστροφή των Φόρων πρέπει να γίνει άμεσα το ποσό είναι 18.5 εκ. ευρώ  μέχρι και τον 04/2016.
Για  κάθε μήνα που περνάει το πόσο επιστροφής ΦΠΑ και ΕΦΚ  αυξάνεται κατά 1,2 εκ. ευρώ περίπου.


Εάν στα παραπάνω προβλήματα δοθούν λύσεις άμεσα τότε η ΛΑΡΚΟ όχι μόνο Προβληματική Επιχείρηση  δεν είναι,  αλλά θα γίνει μια κερδοφόρα  εταιρία με προοπτικές κάτω από τον Δημόσιο Έλεγχο με το ποσοστό που έχει σήμερα το Δημοσιο στην Εταιρία.
 Μόνο κάτω από τον Δημόσιο Έλεγχο διασφαλίζεται ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Με σωστή διαχείριση η ΛΑΡΚΟ έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.






             Προοπτικές της ΛΑΡΚΟ.

-         Τα βεβαιωμένα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα μεταλλευμάτων  ανέρχονται σε 60εκ. τόνους ενώ σίγουρο είναι ότι θα προστεθούν και νέα σε έρευνες που γίνονται στις περιοχές Γρεβενών, Βερμίου, Έδεσσας και Λοκρίδας. Τα αποθέματα αυτά αρκούν για την λειτουργία της εταιρίας για τα επόμενα 30 χρόνια. Το τελικό προϊόν υπολογίζεται σε 550 χιλιάδες τόνους Ni αξίας περίπου 10 Δις $ !!!

-         Πελετάδικο : Αξιοποίηση 1 εκ. τόνων σκονών με περιεκτικότητα πάνω από 1% σε Ni, που βρίσκονται δίπλα από το εργοστάσιο. Αξιοποιώντας αυτό το προϊόν εμπλουτίζεται κατά πολύ το μετάλλευμα που τροφοδοτείται στο εργοστάσιο αυξάνοντας την παραγωγή και μειώνοντας το κόστος κατά 2χιλ. ευρώ στον τόνο. To κόστος της επένδυσης αυτής είναι χαμηλό.

-         Άμεση επαναλειτουργία των μεταλλείων της ΤΣΟΥΚΑΣ που μπορούν να εμπλουτίσουν το μεταλλευτικό μείγμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής και κατά συνέπεια την μείωση του κόστους.

-         Άμεση αντικατάσταση των παλαιών μηχανημάτων στα μεταλλεία. Έτσι αυξάνεται η παραγωγή μεταλλεύματος και βελτιώνεται και η ποιότητα του προϊόντος  τροφοδοτείτε στο εργοστάσιο, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος.     

-         Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του εργοστασίου και εκτεταμένη συντήρηση του εξοπλισμού. Με τον εκσυγχρονισμό μπορούμε να πετύχουμε κατ’ αρχήν την μείωση των ατυχημάτων και κατά δεύτερον την αύξηση της παραγωγής.   

-         Πλήρη αξιοποίηση αδρανών υλικών.

-         Επέκταση λιμανιού ώστε να δέχεται πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας με μεγάλα οικονομικά οφέλη για την ΛΑΡΚΟ.

-         Καθετοποίηση της παραγωγής με μονάδα ανοξείδωτου χάλυβα.






Σωματεία εργαζομένων ΛΑΡΚΟ
ΛΑΡΥΜΝΑΣ- ΕΥΒΟΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ –
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΕΔΡΑΣ
08.07.2016
ΨΗΦΙΣΜΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΛΑΡΚΟ

- Η ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στην παραγωγή σιδηρονικελίου.
- Το σύνολο της παραγωγής της εξάγεται αποκλειστικά σε μεγάλους πελάτες του εξωτερικού.
- Το μερίδιο της ΛΑΡΚΟ στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας ανέρχεται στο 3%.
- Η εταιρία δραστηριοποιείται σε 6 νομούς : Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Κοζάνη, Καστοριά και Αττική.
- Διαθέτει μεταλλουργικό εργοστάσιο, ιδιόκτητο λιμάνι, τρία μεταλλεία, λιγνιτωρυχείο , άρα ως προς την βιωσιμότητά της είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες κάτι που δεν συμβαίνει με τους ανταγωνιστές της.
- Έχει στην κατοχή της και εκμεταλλεύεται έκταση δημοσίας γης με 1 εκατομμύριο στρέμματα,  που στο υπέδαφος υπάρχει ορυκτός πλούτος σε κοιτάσματα Νικελίου που  αξιολογούνται περίπου  10 δις $.
  

-Η ΛΑΡΚΟ κάτω από τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ με το ποσοστό που έχει το Δημόσιο σήμερα (55,19%) στην μετοχική σύνθεση της εταιρίας.
- Ανταγωνιστικό Εξατομικευμένο τιμολόγιο Ηλ. Ενέργειας.
- Λύση για κρατικές Ενισχύσεις & Παλαιά ΛΑΡΚΟ.
- Άμεση επιστροφή όλου του πόσου του Φ.Π.Α – Ε.Φ.Κ.
-         Ανάπτυξη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ.

Αν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω υπάρχει διασφάλιση της βιωσιμότητας της Εταιρίας και του ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ


Με τιμή


τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων










4 σχόλια:

  1. Η ημεριδα ενδιαφερουσα, αλλά η θέση του κυβερνητικου βουλευτη εδω δεν εκπροσωπω την κυβερνιση αλλά τον συριζα απαραδεκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει οι βουλευτές να παρουν πρωτοβουλιες για την σωτηρια της ΛΑΡΚΟ. Ευχολογια χορτάσαμε. Οι αλλες χώρες δίνουν λυσεις. Διαβάζουμε ότι και στην ΓΑΛΛΙΑ το 2016 και στην ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ το 2015 οι κυβερνήσεις έδωσαν λύσεις. Το προβλημα της ΛΑΡΚΟ πολυ σωστά πρέπει να ανέβει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΦΙΚΤΕΣ. ΗΜΕΡΙΔΑ OK. ΔΕΗ & ΦΠΑ ΑΜΕΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΛΑΡΚΟ έχει παθογένειες δημοσίας επιχείρησης. Οι συνδικαλιστές και η πολιτική κηδεμονία είναι τα μεγάλα της προβλήματα. Ακόμη και να πάρει τα χρήματα θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν δημόσιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους