Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Ε.Α.Μ. ΛΑΡΚΟ - Ολοι τους, για ακόμη μια φορά μας λένε «ΛΑΡΚΟ ΏΡΑ ΜΗΔΕΝ». Δεν μας λένε γιατί όμως «ΛΑΡΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»


Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΛΑΡΚΟ 10/02/2018


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ Γ.Σ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13/2 ΣΤΙΣ 10:00

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι
Το τελευταίο δεκαήμερο ζούμε μια πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση σε σχέση με το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και κατά επέκταση της εργασίας μας, του μεροκάματου μας. Με αφορμή την Δικαστική Ευρωπαϊκή απόφαση που απαιτεί το πρόστιμο των 160.000.000 ευρώ νια κρατικές ενισχύσεις στην ΛΑΡΚΟ, Κυβέρνηση, Διοίκηση, αστικά Μ.Μ.Ε. και κόμματα, Τοπική Διοίκηση και Κυβερνητικός Εργοδοτικός Συνδικαλισμός μας τρομοκρατούν για να σκύψουμε το κεφάλι.

Όλοι αυτοί που είναι υπερασπιστές της «ανταγωνιστικότητας», πυλώνες της ανάπτυξης του κέρδους και της εκμετάλλευσης των πολλών από τους λιγούς...








 υπέρμαχοι της Ε.Ε., όλοι τους, για ακόμη μια φορά μας λένε «ΛΑΡΚΟ ΏΡΑ ΜΗΔΕΝ». Δεν μας λένε γιατί όμως «ΛΑΡΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ». 




Γιατί δεν χρειάζονται πια σιδηρονικέλιο και τα παράγωγα του; Γιατί δεν έχει ανάγκη η χώρα μας απ' αυτά; Γιατί τελείωσαν τα αποθέματα στα Μεταλλεία; Γιατί το εργοστάσιο δεν παράγει, δεν μπορεί να παράγει; Γιατί εξαντλήσανε τα περιθώρια και δεν γίνεται τίποτα; Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Μας λένε «ΛΑΡΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» γιατί αυτή είναι η πολιτική τους, γιατί η ανταγωνιστικότητα τους και η Ε.Ε. τους θέλουν την ΛΑΡΚΟ παραπέρα ιδιωτικοποιημένη, καθαρό φιλέτο στα χέρια μεγάλων Επιχειρηματικών Ομίλων για να την αξιοποιήσουν όπως θέλουν, για να βγάλουν ακόμη περισσότερα κέρδη. Τέτοια ανάπτυξη θέλουν, μια ανάπτυξη με Εργαζόμενους φθηνούς, φοβισμένους, σκλάβους.

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι

Υπάρχει πείρα σε όλους μας. «Το ΛΑΡΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» μας το λένε από την εποχή του ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ. Το είπαν όταν έγινε η εκκαθάριση την δεκαετία του 80 για να περάσουν τις  τότε απολύσεις. Όταν περπάτησαν σε διαθεσιμότητες την δεκαετία του 90. Όταν έγιναν οι 120 απολύσεις των εργαζομένων σε εργολαβίες το 2009. Όταν την βάλανε στο ΤΑΙΠΕΑ μέσα από μνημονική δέσμευση το 2010. Όταν έληξε το 2010 η ΕΠ.Σ.Σ.Ε. για να μην υπογράφουμε καινούργια.  

Όταν βγήκαν τα σχέδια της Ε.Ε. το 2013 για την ιδιωτικοποίηση - εκποίηση για να μην ζητάμε τριετίες, κατάργηση εργολαβιών χρήματα στις αναβαθμίσεις κ.α. Όταν μας έλεγαν ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η ΔΕΗ και χρησιμοποίησαν τους αγώνες μας για να πάρουν τελικά φθηνό ρεύμα. Όταν έπεσαν οι τιμές του νικελίου και μας έλεγαν ότι αυτό είναι το κύριο πρόβλημα. «ΤΟ ΛΑΡΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» το χρησιμοποιούν διαχρονικά για να χτυπήσουν τους εργαζόμενους για να σκύψουμε το κεφάλι.


Πλέον η πείρα των εργαζομένων αναδεικνύει πως με ευθύνη του Σωματείου έχουμε κάνει δεκάδες απεργίες ενάντια στην τριχοτόμηση που αυτό βολεύει συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους που την θέλουν ενιαία. Έχουμε κάνει άλλες τόσες για να πάρει η ΛΑΡΚΟ φθηνό ρεύμα, με τις ευλογίες όλων όσων ενδιαφέρονται για το φιλέτο της, γιατί φθηνό ρεύμα θέλουν όλοι. Έχουμε κάνει άλλες τόσες για να κάνουμε ημερίδες, συσκέψεις, κ.λ.π. για να έρθουν κάθε φορά οι υπεύθυνοι και να πετάξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων .Δεν έχουμε κάνει όμως ούτε μια απεργία για να υπογραφεί Επ.Σ.Σ.Ε και σήμερα μας λένε ξανά «όλοι μαζί», θύματα και θύτες, να φωνάξουμε για τις κρατικές ενισχύσεις.

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι.

Η πείρα δείχνει πως οι εργαζόμενοι πρέπει να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Η Διοίκηση σε συνεργασία με την κυβέρνηση ετοίμασαν το «επενδυτικό σχέδιο» και θέλουν να το εφαρμόσουν. Το «επενδυτικό σχέδιο» είναι φωτιά και τσεκούρι για τους εργαζόμενους, χτυπά ωράριο, μισθούς, θέσεις εργασίας, αποζημιώσεις. Οι εργαζόμενοι με ευθύνη του Σωματείου είμαστε ανοχύρωτοι απέναντι στα σχέδια τους και από αυτή την άποψη σας καλούμε να έρθετε στην ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ να ακούσετε, να τοποθετηθείτε και να αποφασίσουμε. Το ΕΑΜ απέναντι στις εξελίξεις τοποθετείτε ως εξής:
 







Η ΛΑΡΚΟ δεν κλείνει όπως αποδεικνύεται, ούτε γιατί αγόραζε ακριβό ρεύμα, ούτε γιατί οι τιμές του νικελίου ήταν χαμηλές. Η ΛΑΡΚΟ θα λειτουργεί όσο έχουν ανάγκη τα μεγαθήρια του κλάδου το νικελίου. Η λειτουργία της εξασφαλίζεται μονό με πολιτική παρέμβαση στην προοπτική να παράγει και να αξιοποιεί τo νικέλιο για τις ανάγκες της χώρας μας, του ελληνικού λαού. Αυτό γίνεται μόνο μέσα από ένα Κρατικό φορέα Μεταλλευτικής βιομηχανίας που θα την αξιοποιεί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών οι οποίες δεν τελειώνουν ποτέ. Αυτήν είναι η πρόταση των εργαζομένων. Οποιαδήποτε εξέλιξη σε διαφορετική κατεύθυνση εξυπηρετεί συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων που είτε οι μεν την θέλουν ανοιχτή είτε οι δε κλειστή. Υπεύθυνοι για αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο όλες οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που τους υπερασπίζονται και πρέπει να μας βρουν απέναντι τους αποφασιστικά.



Από αυτή την άποψη, οι εργαζόμενοι στην ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ πρέπει να αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε στην παραπάνω κατεύθυνση αγωνιστικά και απαιτώντας εδώ και τώρα την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων. Αυτό σημαίνει πως αγωνιστικά παίρνουμε απόφαση άμεσα, εδώ και τώρα να κινηθούμε για την υπογραφή ΕΠ.Σ.Σ.Ε. με τα παρακάτω αιτήματα.




1.            Την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών, (συντήρηση, σεκιούριτι, καθαρισμοί, καθαρίστριες). Ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια την ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου.


2.             Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε οργανόγραμμα που να περιέχει αναλυτικά όλες τις ειδικότητες ανά τμήμα.


3.            Να γίνουν νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού αξιοποιώντας με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στην ΛΑΡΚΟ ως εργατικό προσωπικό σήμερα.


4.            Αναγνώριση και καταβολή τριετιών σε όλους τους εργαζόμενους με τον υπολογισμό που γινόταν στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί πριν το 2007. Αναγνώριση ως χρόνο προϋπηρεσίας στην ίδια την ΛΑΡΚΟ το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι δούλεψαν μέσω του καθεστώτος των εργολαβιών ή με Δ.Π.Υ. και ενσωμάτωση αυτής της προϋπηρεσίας στις τριετίες, στον υπολογισμό της αποζημίωσης, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.


5.          Καταβολή των χρημάτων σε αναβαθμίσεις που έγιναν και γίνονται με τον τρόπο και τον υπολογισμό που δίνονταν πριν το 2013.


6.          Καταβολή όλων των αναδρομικών με τόκους που έχουν προκύψει από την καταπάτηση των παραπάνω.


7.         Να δίνονται τα σπίτια στους οικισμούς σε όποιο εργαζόμενο αιτείται, φτιαγμένα από τη ΛΑΡΚΟ και να συντηρούνται από αυτή.


8.         Να εκπληρώνει η ΛΑΡΚΟ ανελλιπώς τις υποχρεώσεις της στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων.


9.        Διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού και των αποζημιώσεων με τον υπολογισμό που δίνονται μέχρι σήμερα.


10.     Να περιέχει όλα τα κεκτημένα των προηγούμενων ΣΣΕ.




Η Επ.Σ.Σ.Ε είναι το μίνιμουμ που ιστορεί να μας εξασφαλίσει ότι δεν θα είμαστε σκλάβοι. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να προβληματιστούν στο έξης: Όλα αυτά τα χρόνια δεν σταματήσαμε να παράγουμε, με το αίμα και των ιδρώτα μας Βγήκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Αν τόσες απεργίες που έχουμε κάνει χτυπούσαν στην παραπάνω κατεύθυνση σήμερα θα ήμασταν το ίδιο;


Εμείς λέμε όχι και καλούμε τους πάντες να συστρατευτούν σε αυτήν την λογική γιατί για τους εργαζόμενους είναι η ώρα μηδέν και ο Κυβερνητικός Εργοδοτικός συνδικαλισμός θέλει να παγώσει τα δίκαια αιτήματα μας σε «πολικούς βαθμούς υπό το μηδέν».




Ε.Α.Μ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους