Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ: Αυτά χρειάζεται για να σωθεί η ΛΑΡΚΟ

Γράφει ο Κώστας Μαρκόπουλος, πρώην υπουργός και βουλευτής
Τα σωματεία εργαζομένων καλούν σύσκεψη Δημάρχων και Περιφέρειας στα γραφεία τους με αγωνία μετά την απόρριψη της προσφυγής της εταιρίας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Στην πραγματικότητα η ανάγκη επιστροφής 160 εκατομμυρίων ευρώ, από την εταιρία ισοδυναμεί με λουκέτο.
Η Κυβέρνηση το γνώριζε σαν προοπτική αλλά δεν έπραξε τίποτα.
Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι η εταιρία κάθε μήνα έχει χρέη και ούτε για αυτό δεν έκανε κάτι.
Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι η τιμή του νικελίου στην διεθνή αγορά, διότι αυτή είναι κοινή για όλες τις ανταγωνίστριες εταιρίες. Το πρόβλημα είναι το κόστος παραγωγής και το κόστος ενέργειας, και για αυτό δεν έκανε τίποτα.






Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη βιομηχανία παραγωγής νικελίου με στρατηγικό χαρακτήρα, εξαγωγική και δεν έκανε τίποτα για να την διασώσει.
 Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι ο μεγαλύτερος, κρατικός μέχρι στιγμής, εργοδότης μετά τη ΔΕΗ και δεν έκανε τίποτα για να την διασώσει.
Συμπεραίνω ότι η Κυβέρνηση έχει διακαή πόθο να την κλείσει και να την παραχωρήσει χωρίς χρέη και εργαζομένους. Μόνο που πρέπει να γνωρίζει ο αρμόδιος Υπουργός ότι από συνιστά ευσυνείδητη και προσχεδιασμένη ενέργεια που θεμελιώνει απιστία διότι αφορά κρατικά κεφάλαια και κρατική περιουσία. Μια τέτοια προσπάθεια  έχει πολιτικές και ίσως και ποινικές ευθύνες.
Η ΛΑΡΚΟ μπορούσε να διασωθεί αν είχε μπει, στον σχεδιασμό του Υπερταμείου για Στρατηγικό Επενδυτή. Αντί αυτού η Κυβέρνηση υπερηφανευόταν ότι κατάφερε και το απέφυγε... Τώρα κρατάει το Λουκέτο στα χέρια της.


Τι χρειάζεται για να διασωθεί η ΛΑΡΚΟ;

  1. Κεφάλαιο – Στρατηγικό Επενδυτή για να εκσυγχρονίσει τα μηχανήματα εξόρυξης που είναι παλιά και με συνεχείς βλάβες.
  2. Νέα ενεργειακή πολιτική με διαφορετικό μίγμα ενέργειας.
  3. Περισσότερο σταθερό μόνιμο προσωπικό και λιγότερους εργολάβους που τελικά έχουν υπέρογκο και ανεξέλεγκτο κόστος.
  4. Υψηλότερη παραγωγικότητα εργαζομένων στα λατομεία, μικρότερο κόστος στο διοικητικό τμήμα με απομάκρυνση συμβούλων αμφιβόλου αποδόσεως και γνώσης, και μείωση αποδοχών Προέδρου και Δ.Σ.
  5. Πλήρη απαγκίστρωση από το Κράτος και τις πολλές κομματικές διοικήσεις. Η ΛΑΡΚΟ είναι ένα ακόμα αρνητικό σύμβολο αποτυχημένης κρατικής επιχειρηματικότητας κατά την οποία πλουτίζουν λίγοι, φτωχαίνει το Κράτος και στο τέλος χάνουν την δουλειά τους οι Εργαζόμενοι.  

 

Απο: egnomi.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους