Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Ποιες αλλαγές ζητεί το ΔΝΤ στα εργασιακά

  • Τι κρύβει η επιμονή Τόμσεν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Ποιες ημερομηνίες δεν θέλει το ΔΝΤ να υπάρχουν στα χαρτιά, έστω κι αν πρόκειται για την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τον πρόσφατο νόμο Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου.
  • Τι δήλωνε το Ταμείο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Την εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διατήρηση των εργασιακών διατάξεων που ψηφίστηκαν το...






 2011 έως τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς αναφορά σε ημερομηνίες, καταδεικνύει η αναφορά του εκπροσώπου του Π. Τόμσεν, κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα των πρακτικών της συνεδρίασης που αποκάλυψε το Euro2day.gr, έως και την τελευταία στιγμή ο κ. Τόμσεν επέμενε σε αλλαγές ακόμη και για τη διατύπωση των σχετικών με τα εργασιακά διατάξεων. Αλλαγές όχι στη διάταξη του νόμου αλλά στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νόμο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα από το ελληνικό κοινοβούλιο. Όπως χαρακτηριστικά προκύπτει από τα πρακτικά, ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε σε «κάποιες διορθώσεις» στη νομοθεσία.

Ειδικά στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει με τη διατύπωση συγκεκριμένης ημερομηνίας για την άρση της αναστολής των ρυθμίσεων. Να σημειωθεί ότι δύο βασικές αρχές που διέπουν το καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, τέθηκαν σε αναστολή με το νόμο 4024 του 2011. Στο νόμο 4472/2017, το νόμο Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου με τα μέτρα και τα αντίμετρα, το άρθρο 16 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι δύο αρχές παραμένουν παγωμένες «έως το τέλος του προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής».

Η διατύπωση αυτή βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ. Εκεί που αντιδρά, είναι στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νόμο και στην οποία σε δύο σημεία αναφέρεται ότι από την 21η Αυγούστου 2018 το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο νόμος 1876 του 1990, πριν δηλαδή από την παρέμβαση του δεύτερου μνημονίου.

Μάλιστα, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, πέρασε κάποιες νομοτεχνικές διορθώσεις στην εισηγητική, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος. Δεν απέσυρε όμως τις ημερομηνίες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνιζε συνεχώς ότι διατάξεις σαν αυτές που επιθυμεί να διατηρηθούν σε αναστολή δημιουργούν μεν ένα προστατευτικό πλέγμα για όσους βρίσκονται εντός αγοράς εργασίας, δεν βοηθούν όμως όσους βρίσκονται εκτός. Θέση που από τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις είχε θεωρηθεί ως έμμεση προσπάθεια κατάργησης των «παγωμένων» διατάξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωνε στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, αποδεικνύεται αυτό που εδώ και μέρες, από τη σύνοδο της Μάλτας, σημείωνε η κυβέρνηση, ότι δηλαδή στα εργασιακά έχει καταγραφεί κάτι παραπάνω από μια τίμια ισοπαλία.

Ενστάσεις, πάντως, εξέφρασε ο κ. Τόμσεν, όπως προκύπτει από το έγγραφο και για το ασφαλιστικό, κυρίως ως προς τη μη παροχή νομικής γνώμης για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις.



Aπο: greece-salonika




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους