Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές Λάρκο: Αγωνιούν για το μέλλον της εταιρίας

Αναδημοσίευση απο eviawelle.gr
Μιλούν για την έλλειψη σχεδιασμού της Κυβέρνησης και καταγγέλλουν τον Ψαθά για πλήρη αδράνεια και πρωτοβουλίες για την στήριξή της.
 Με εργαζόμενους και συνδικαλιστές της εταιρίας Λάρκο, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να ενημερωθούμε από τους ίδιους για την πορεία της εταιρίας αλλά και τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως μας είπαν και παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν να κινούνται «ομαλά», δεν έκρυψαν την αγωνία τους τόσο για το μέλλον της εταιρίας όσο και για το δικό τους μέλλον σε αυτή, καθώς τα γνωστά προβλήματα τα οποία κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, συνεχίζονται, ενώ όπως έχουν διαπιστώσει από την πλευρά της Κυβέρνησης και ειδικότερα του αρμόδιου Υπουργού Σκουρλέτη, δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος σχεδιασμός για το τι μέλει γενέσθαι στη Λάρκο.




Τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την εταιρία όμως, φοβίζουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρώτη φάση στην δημιουργία του υπερταμείου, όπου πλέον εντάσσονται μεγάλες εταιρίες του Δημοσίου όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, που όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τίποτα δεν αποκλείει την ιδιωτικοποίησή τους.
Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν ότι οι ίδιοι φοβούνται ότι η Λάρκο θα είναι μία από τις εταιρίες η οποία στο εγγύς μέλλον που και αυτή με την σειρά της θα ενταχθεί σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης. Καθώς η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι πέρα από την έλλειψη σχεδιασμού πλέον έχει απεμπολήσει τις δεσμεύσεις της που ως αντιπολίτευση είχε.
Παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δρουν πολυεπίπεδα προκειμένου να υπερασπιστούν τα όσα πιστεύουν σε σχέση με την λειτουργία της εταιρίας και κατ’ επέκταση την εργασία τους, αυτό που μας τόνισαν είναι ότι δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα σχεδόν σε κανένα επίπεδο των θεσμών της πολιτείας.
Στην ερώτησή μας για την τοπική αυτοδιοίκηση μας επισήμαναν ότι πέρα από ευχολόγια και συμπαράσταση, τα οποία γίνονται περισσότερο για πολιτικούς λόγους, δεν έχουν καμία ουσιαστική στήριξη,ω καθώς, όπως μας είπαν είναι γνωστό ότι και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, εννοώντας φυσικά μία κυβέρνηση της ΝΔ και ευρύτερα, και αυτή θα κινηθεί στον ίδιο άξονα, ο οποίος ίσως προβλέπει την ταχύτερη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, καθώς η ΝΔ όπως μας είπαν, περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της τέτοιες ενέργειες.
Στα πλαίσια λοιπόν ου ερωτήματος για την τοπική αυτοδιοίκηση και στο ερώτημά μας αν ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων στον οποίον εδράζεται το κυριότερο εργοτάξιο της Λάρκο σε ότι αφορά την εξόρυξη μεταλλεύματος, όπως επίσης και στο γεγονός ότι ο Δήμος μας έχει πληθώρα εργαζομένων σε αυτό, η απάντησή τους ήταν απάντηση προβληματισμού και ταυτόχρονα θυμού. Καθώς όπως μας είπαν σε έναν Δήμο όπου διακόσιες και πλέον οικογένειες εργάζονται στην εταιρία ο Δήμαρχος είναι ωσεί παρών,καθώς οι μόνες ενέργειες που ο Δήμος έχει κάνει είναι η παρουσία Δημάρχου και αντιδημάρχων σε εκδηλώσεις αλλά και η αποφυγή της οποιαδήποτε πρωτοβουλίας μπορεί να πάρει ένας Δήμος όπως ο δικός μας για να στηρίξει μία εταιρία του μεγέθους της Λάρκο. Καμία ημερίδα, καμία προσπάθεια δεν έγινε, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, ο Δήμος να πρωτοστατήσει σε οποιαδήποτε δράση, παρά το γεγονός ότι η εταιρία αποτελεί την μεγαλύτερη εστία απασχόλησης πολιτών του Δήμου.
Δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές για την συμπολίτευση του Δήμου μας, καθώς όπως μας είπαν κάποιοι από αυτούς «τους κυνηγάει το οικολογικό τους παρελθόν. Τότε που δαιμονοποίησαν την Λάρκο με όσα έλεγαν για το εξασθενές χρώμιο. Που σήμερα ω του θαύματος και από την ώρα που έγιναν τοπική εξουσία δεν υπάρχει»!
Κακά τα ψέματα η ιστορία της νυν συμπολίτευσης στον τομέα αυτό είναι και γνωστή και προβληματική, καθώς τα όσα έλεγαν ως μέλη οικολογικών συλλόγων για την εταιρία δεν αποδείχθηκαν ποτέ!
Η συζήτηση η οποία διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, καθώς με τα περισσότερα παιδιά είμαστε γνωστοί και φίλοι, έδωσε σε εμάς την εικόνα αλλά και την διάσταση που σήμερα διέπει τα τοπικά προβλήματα, καθώς  αποδεικνύεται αυτό που πολλές φορές έχουμε πει, ότι στα μεγάλα ζητήματα ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι ή να μην τα ακουμπάει η νυν δημοτική αρχή ή να επικαλείται την πολιτεία ώστε να έχει άλλοθι ή να μην έχει ακριβή σχεδιασμό και δράση όπου απαιτείται.
Όπως επίσης είναι γνωστό η Λάρκο είναι ένα σημαντικό κομμάτι της μικροοικονομίας του Δήμου μας, με τεράστιες οικονομικοκοινωνικές προεκτάσεις, τις οποίες η νυν δημοτική αρχή δεν αντιλαμβάνεται ή δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να τις προσεγγίσει. Και ίσως αυτό θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερά της προβλήματα στο μέλλον. Καθώς θα χρεωθεί αυτή της την αδράνεια!

Aπo: eviawelle.gr


1 σχόλιο:

  1. Με την παράδοση της ΔΕΗ στο Υπερταμείο σταματάει το δωρεάν ρεύμα και αμέσως η ΛΑΡΚΟ κλείνει. Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες ανθρώπων που πιπίλιζαν το μυαλό των εργαζομένων με ψέματα ώστε να συνεχίζει μια άρρωστη κατάσταση. Το υπερταμείο θα κάνει την "βρώμικη" δουλειά που οι ανάξιοι (?) δεν ήθελαν να την κάνουν προς το συμφέρον των εργαζομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους