Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

"Παράθυρο" για να χρησιμοποιούν οι εργοδότες στα δικαστήρια τα αρχεία των υπολογιστών των εργαζομένων

Νόμιμη και συνταγματική, σύμφωνα με δύο εισηγήσεις ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, είναι η χρήση από εργοδότες στα ποινικά και αστικά δικαστήρια των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στον σκληρό δίσκο των υπολογιστών των απασχολούμενων στην επιχείρηση τους εφόσον οι υπάλληλοι παραιτήθηκαν και πήγαν σε ανταγωνιστική επιχείρηση.





Τις εισηγήσεις στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκαναν ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας και ο αρεοπαγίτης, Απόστολος Παπαγεωργίου.

Η αφορμή
Στην προκειμένη περίπτωση την οποία εξέτασε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι εργαζόμενοι όσο απασχολούνταν στην επιχείρηση που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη έστελναν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πληροφορίες στην ανταγωνιστική εταιρία στην οποία εν συνεχεία προσελήφθησαν!

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις είναι καθ΄ όλα θεμιτό οι εργοδότες να ανασύρουν τα στοιχεία που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν νόμιμα ενώπιον των δικαστηρίων. Επιπλέον, οι εισηγητές τόνισαν ότι υπάρχει εκ μέρους της επιχείρησης παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, ούτε, όμως, χρειαζόταν η συγκατάθεση τους για την ανάσυρση των στοιχείων.

Επιπλέον, τόσο ο κ. Πλιώτας όσο και ο κ. Παπαγεωργίου τόνισαν πως οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον πίστης προς τον εργοδότη τους και υποχρεούνται να μην ενεργούν ανταγωνιστικές πράξεις οι οποίες να βλάπτουν τα συμφέροντα του εργοδότη τους, όπως είναι η άσκηση για δικό τους λογαριασμό, με άγνοια του εργοδότη, εμπορικών εργασιών, ομοίων ή παρομοίων με αυτών του εργοδότη που απασχολούνται.



Απο: pronews.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους