Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΣΩΜΑΤΕΙA ΛΑΡΚΟ - Οι κακοί χειρισμοί ΚΑΙ όλα τα εχουν εναποθέσει στη θεά τύχη

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ
·  Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)
·  Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία Εύβοιας
·  Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
·  Σωματείο Εργαζομένων στα Λιγνιτωρυχεία Καστοριάς & Σερβίων - Κοζάνης της Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε.
·  Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)
27/04/2016       ΑΡ.ΠΡΩΤ.: - 94     

                            ΑΝΑΚΟΝΩΣΗ             

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

 Χτες (26-04-2016) στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των Σωματείων με θέμα εξελίξεις στην εταιρία μετά την ενημέρωση της Διοίκησης για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων , για το θέμα του εισαγγελέα που καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια και τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο και στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και για την ρευστότητα της εταιρίας.
 Όλα αυτά θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μετά τις Άγιες μέρες του Πάσχα.





 Οι κακοί χειρισμοί των Διοικούντων και οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της εταιρίας και τώρα που φτάσαμε στην ώρα μηδέν δεν κάνουν τίποτα. Τα έχουν όλα εναποθέσει στη θεά τύχη.
 Για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων η Διοίκηση μας είπε και συγκεκριμένα ο πρόεδρος , ότι κρίθηκαν παράνομες από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού οπότε συνεχίζει να ισχύει το σχέδιο της τριχοτόμησης της εταιρίας ή θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να καταβάλλει τα 160 εκατομμύρια – ή ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ. 

Εδώ επισημαίνουμε ότι όταν ήρθε στην Ελλάδα ο ευρωπαϊκός επίτροπος ονόματι Χούπμαν για τις κρατικές ενισχύσεις, και ενημέρωσε την κυβέρνηση πριν από τρεις μήνες , η Διοίκηση όπως και η κυβέρνηση δεν ανέφεραν τίποτα . Το θέμα έτρεχε και η Διοίκηση το ανέφερε στους εργαζόμενους την προηγούμενη εβδομάδα. Καθαρά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση αλλά και η Διοίκηση  γιατί όχι μόνο  δεν κατάφεραν τίποτα , αλλά απέκρυψαν εδώ και τρεις μήνες το θέμα των κρατικών ενισχύσεων από τους εργαζόμενους. Ο κ. Σκουρλέτης που όταν τον επισκεφθήκαμε (01/2016) τα Σωματεία και του αναφέραμε  για τις κρατικές ενισχύσεις είπε ότι δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση κρατικές ενισχύσεις . Τώρα πού βρέθηκαν; Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Για να δούμε τι θα πουν και τώρα που θα νιώσουν την ανάσα των εργαζομένων . Αν δεν πάρουμε σαφείς απαντήσεις θα μας νιώσουν στο πετσί τους. Τα μεγάλα λόγια και τα ψέματα τελείωσαν. Αν δεν μπορούν να βρουν λύσεις να σηκωθούν να φύγουν και οι Διοικούντες αλλά και η κυβέρνηση που μας χόρτασε ψέματα και υποσχέσεις.

 Ο Πρωθυπουργός περνώντας από τη ΛΑΡΚΟ θυμάται τι υποσχέθηκε; Μέχρι και φορέα ορυκτού πλούτου με προμετωπίδα τη ΛΑΡΚΟ μας είχε υποσχεθεί . Πού είναι όλα αυτά;
 Ξέρει ότι η ΛΑΡΚΟ κλείνει ; Θα υπάρξει πολιτική βούληση να σωθεί η εταιρία ή θα πάει και η ΛΑΡΚΟ όπως το σκίσιμο του μνημονίου; Η ανυπαρξία των Διοικούντων και των κυβερνώντων δεν έχει τελειωμό και αυτό το συνδέουμε με το γεγονός ότι εδώ και 9 μήνες προσπαθούν να πάρουν τον ΦΠΑ και τον Ε.Φ.Κ  δεν το καταφέρνουν . 

Πήγαμε στο Υπουργείο Οικονομικών (Αλεξιάδης) , οι Γενικοί Γραμματείς μας είπαν ότι δεν την ήξεραν τη Διοίκηση και έχουν μιλήσει μια φορά στο τηλέφωνο. Αντίθετα όμως η Διοίκηση της εταιρίας δέχτηκε αρχικά να ισοψηφήσει ένα ποσό του ΦΠΑ  χωρίς να μπαίνει ρευστό στα ταμεία.
 Διοίκηση και Σκουρλέτης μας είπαν ότι αυτό είναι σημαντική πρόοδος. Τώρα όλοι μας περιμένουμε πότε και αν θα δοθεί το ποσό των 12 εκατομ. Ευρώ (αυτά είναι πιστοποιημένες οφειλές προς τη ΛΑΡΚΟ μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016). Η Διοίκηση λέει ότι όλα είναι
έτοιμα για την επιστροφή. Πιο γρήγορα γύρισε ο Οδυσσέας στην Ιθάκη, παρά η επιστροφή ΦΠΑ της ΛΑΡΚΟ.  Από τα γραφεία τους δεν έρχεται ο ΦΠΑ. Αν το κράτος και οι υπεύθυνοι υπουργοί δεν καταλάβουν σε τι δεινή οικονομική κατάσταση  βρίσκεται η εταιρία τότε σε μικρό χρονικό διάστημα θα την κλείσουν έχοντας την ευθύνη η κυβέρνηση και η Διοίκηση. Επιτέλους να σταματήσουν τους πειραματισμούς και τα ευχολόγια και να πάνε να απαιτήσουν την βιωσιμότητα της εταιρίας .

 Έχουν στα χέρια τους χιλιάδες οικογένειες . Τι λόγο θα αποδώσουν. Γνωρίζουν τις ευθύνες τους; Αν ναι ας τολμήσουν. Διαφορετικά αν δεν μπορούν ας φύγουν.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά , προστέθηκε και άλλο ένα αγκάθι , μπήκε οικονομικός   Εισαγγελέας στην εταιρία από την εποχή του κ. Μπαράκου διώκοντας όλα τα Διοικητικά Συμβούλια και τους εργαζόμενους γιατί δεν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο στη ΛΑΡΚΟ. 

Και εδώ η Διοίκηση της εταιρίας περιμένει όπως λέει να μπει η υπόθεση στο Αρχείο χωρίς να γίνει τίποτα . Ποια μέτρα θα πάρει η Διοίκηση γιατί και εδώ χρειάζεται πολιτική βούληση , το ξέρουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι αυτό το θέμα. Γιατί και εδώ μυριζόμαστε κάποιο δάχτυλο που ανακατεύεται σ’ αυτή την υπόθεση. Κρατικές ενισχύσεις – Μισθοί – ΦΠΑ – Ρύθμιση Ηλεκτρικής Ενέργειας - όλα αυτά κλείνουν στο να αποκρατικοποιηθεί ή να κλείσει η εταιρία  και κάποιοι το κάνουν γαργάρα ή το θέλουν και σιωπηρά τηρούν εντολές από κυβερνητικούς κύκλους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Διοίκηση δεν θέλει δημοσιότητα των πραγμάτων αλλά από την άλλη ζητάει την βοήθεια των συνδικάτων.
Δεν θα μας κάνουν συνυπεύθυνους στην αδιαφορία τους , εμείς τα συνδικάτα έχουμε και γνώση και νου , θα ακολουθήσουμε το δρόμο του Αγώνα για το μεροκάματο , θα είμαστε απέναντι σε όποια σχέδια είναι κατά των εργαζομένων και της εταιρίας . Κομματικά εγκάθετους – ευκαιριακούς και άσχετους θα τους απομακρύνουμε από όλα. Σε εύλογο χρονικό διάστημα Διοίκηση και κυβέρνηση θα νιώσουν τα συνδικάτα. Δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο της εταιρίας και τα ύπουλα σχέδια της πτώχευσης. Εσείς θα τάζετε οφίτσια σε ημετέρους και εμείς θα σώσουμε την εταιρία.  


ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ:

1)    Μετά το Πάσχα στις 12 Μαΐου Γενικές Συνελεύσεις με θέμα Πορεία εταιρίας – Εξουσιοδότηση για κινητοποιήσεις που μπορεί να προκύψουν.
2)    Πραγματοποίηση ημερίδας στον χώρο της Λάρυμνας την 19-05-2016 με 24ωρη απεργία. ΚΑΛΕΣΜΑ όλων των φορέων -των βουλευτών και των κατοίκων της περιοχής -  με θέμα Πορεία εταιρίας (βιωσιμότητα).
3)    Επιστολή στον κ. Σκουρλέτη στο ΥΠΕΝ για συνάντηση έως 23 Μαΐου σε περίπτωση που δεν μας δεχθεί , θα γίνει κινητοποίηση όλων των Σωματείων στο ΥΠΕΝ. (Με κάθοδο όλων των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής μαζί με τους φορείς ) με 24ωρη απεργία.
4)    Επιστολή στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους  (συνάντηση για τον ΦΠΑ ), αν δεν μας δεχθούν πάλι κάθοδο στην Αθήνα με διαφορετική ημερομηνία , με πορεία και προς το Υπουργείο Οικονομικών.
5)    Επιστολή στην Διοίκηση της εταιρίας αν σε αυτό το διάστημα που αναφέρουμε δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για το ΦΠΑ τότε θα κλείσουμε τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας για την ανικανότητα της Διοίκησης σε αυτό το θέμα.


Για τα Διοικητικά Συμβούλια


ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ


 ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ  (6974263959)  
– ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ  
– ΦΟΥΡΤΑΚΑΣ  
– ΖΗΝΔΡΟΣ  
- ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους