Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Κραυγή αγωνίας για τη ΛΑΡΚΟ

                                                        Απο:  Εφημ. ΗΜΕΡΑ 9/2/2016
Τον προβληματισμό τους για την καστάσταση που διαμορφώνεται στην εταιρεία εξέφρασαν οι εργαζόμενοι, χωρίς ωστόσο να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Στη συνάντηση της Πέμπτης με την διοίκηση της εταιρείας
έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα τους οι εργαζόμενοι
της ΛΑΡΚΟ μετά και την πραγματοποίηση της σύσκεψης χθες το μεσημέρι στη Χαλκίδα με την παρουσία βουλευτών και αυτοδιοικητικών.






Αφορμή για την πραγματοποίηση της χθεσινής σύσκεψης
στη Χαλκίδα αλλά και της συνάντησης της Πέμπτης είναι η πρόθεση της διοίκησης της εταιρείας να προχωρήσει σε μείωση παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπίσει
την έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας της χαμηλής τιμής του νικελίου. Σε προηγούμενη συνάντηση με εκπροσώπους
των σωματείων η διοίκηση είχε προσδιορίσει πως σκοπεύει να προχωρήσει σε μείωση παραγωγής, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια του πριμ παραγωγικότητας για τους εργαζόμενους ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των εργαζομένων.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία
στους εργαζόμενους, με την διοίκηση της εταιρείας να καλεί τα σωματεία να καταθέσουν τις απόψεις και τις αποφάσεις τους σε σύσκεψη που προγραμματίστηκε για την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη το σωματείο εργαζομένων
στους πέντε νομούς της χώρας όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ κάλεσαν την χθεσινή μέρα σε συνάντηση βουλευτές, αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους συνδικαλιστικών
φορέων. Μάλιστα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε
στη Χαλκίδα συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, Νίκος Θηβαίος, Γιώργος Ακριώτης και Τάσος Πρατσόλης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο δήμαρχος Λοκρών Νίκος Λιόλιος, πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος καθώς και ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων κ. Ψαθάς.

Στο πλαίσιο της συνάντησης από τα διοικητικά συμβούλια
των σωματείων εργαζομένων επιχειρήθηκε αρχικά να αντιστραφεί "η αρνητική εικόνα που επιχειρούν κάποιοι να διαμορφώσουν για την κατάσταση που επικρατεί στην ΛΑΡΚΟ για τις αμοιβές των εργαζομένων και γενικότερα για την επιβάρυνση στην οικονομία της χώρας" όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε ενώ παράλληλα έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και την επιστροφή του ΦΠΑ. 

Μάλιστα η επιστροφή Φ.Π.Α. και η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίστηκε από τους εκπροσώπους των σωματείων ως βασικά σημεία για την βιωσιμότητα της εταιρίας ενώ παράλληλα αφέθηκαν
αιχμές για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν επιλυθεί τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Παράλληλα από την πλευρά των εργαζομένων προσδιορίστηκε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα αποδεχθούν λύσεις και σχέδια που περιλαμβάνουν
απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις αποδοχών
και ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Από την πλευρά των βουλευτών κατά τη διάρκεια της
χθεσινής συνάντησης υπήρξε ουσιαστικά μια αντιπαράθεση
σχετικό με το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη ΛΑΡΚΟ. 

Ο βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τοποθέτηση του άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει γίνει καταβολή της επιστροφής του Φ.Π.Α. σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ παράλληλα προσδιόρισε ότι η απραξία της κυβέρνησης και η τακτική που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση έχουν οδηγήσει τη ΛΑΡΚΟ σε αυτή την κατάσταση.
Παράλληλα επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε
προωθήσει αρκετές κινήσεις τόσο πάνω στη μείωση του κόστους παραγωγής όσο και συνολικότερα για το μέλλον
της εταιρείας χωρίς μάλιστα να αποφύγει να θέσει ζήτημα
αποκρατικοποίησης με ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων
εργασίας και να αναφερθεί στα σχέδια που είχαν τεθεί προς επεξεργασία και που θα έδιναν λύση και στην επιστροφή των ποσών που έχουν χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση.
Από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίστηκε μεταξύ άλλων ότι για την κατάσταση που επικρατεί στη ΛΑΡΚΟ οι ευθύνες βαρύνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι την σημερινή κυβέρνηση ενώ παράλληλα δεν έλειψαν οι αναφορές στις ευθύνες των
προηγούμενων διοικήσεων της εταιρείας για τις επιλογές τους. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισαν ότι η διοίκηση της εταιρείας σε συνεργασία με
την κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα διασφαλίζει την επόμενη
μέρα της εταιρείας και των εργαζομένων.
Επισημάνθηκε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και επαφές που θα συμβάλουν στη
μείωση του κόστους παραγωγής και τονίστηκε ότι πρόθεση
της κυβέρνησης είναι η ΛΑΡΚΟ να αποτελέσει βασικό
πυλώνα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στην ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας στάθηκε
στην τοποθέτηση του και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα ζητήματα όπως αυτό της ΛΑΡΚΟ δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια».
Επίσης ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε την ανάγκη στήριξης
και συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους καθώς και στην ανάγκη παροχής κινήτρων προς την εταιρεία, όπως η επιστροφή που Φ .ΠΑ και η αντιστοίχηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε
ότι στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης δεν έλειψαν και
διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών
παρατάξεων της ΛΑΡΚΟ και κυρίως για τον τρόπο που η
πλειοψηφία της διοίκησης των σωματείων αντιμετωπίζει
την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Στο πλαίσιο αυτό το βλέμμα των εργαζομένων στρέφεται
πλέον προς την συνάντηση που θα έχουν τα σωματεία την Πέμπτη στην Αθήνα με την διοίκηση της εταιρείας όπου εκεί θα τεθεί προς συζήτηση η έλλειψη ρευστότητας και οι
τρόποι με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί. Από την πλευρό
πάντως των σωματείων ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα αποδεχθούν μειώσεις σε αμοιβές και απολύσεις εργαζομένων ενώ παράλληλα εκφράζουν και την διαφωνία τους απέναντι στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.




Αναδημοσιευση απο την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 9/2/2016









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους