Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Σαν σήμερα: Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρόεδρος του Συνασπισμού

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008

Σαν σήμερα, πριν από οχτώ χρόνια, ο τότε 33χρονος Αλέξης Τσίπρας, έγινε ο νεότερος αρχηγός κόμματος στην ιστορία της Ελλάδας. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2008, εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και των Κινημάτων Οικολογίας (ΣΥΝ). Είναι η μεγαλύτερη από τις περιβόητες συνιστώσες της κομματικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 ανέβασαν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Αλέκο Αλαβάνο, όμως δυο μήνες αργότερα ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι για προσωπικούς λόγους δεν θα ηγηθεί του κόμματος στης επόμενες εκλογές ...







(που έμελλαν να γίνουν σε λιγότερο από δυο χρόνια). Πρότεινε λοιπόν τον Αλέξη Τσίπρα για διάδοχό του. Ο νεαρός Τσίπρας είχε τραβήξει όλα τα βλέμματα περίπου έναν χρόνο νωρίτερα, όταν στην υποψηφιότητα του για τη δημαρχεία της Αθήνας πήρε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό για υποψήφιο του ΣΥΝ, 10,51%.
Παρόλ’ αυτά, το Δεκέμβριο πρώτος κατέθεσε υποψηφιότητα ο Φώτης Κουβέλης, ένα έμπειρο στέλεχος, μετριοπαθής, στέλεχος της ανανεωτικής πτέρυγας και μετέπειτα πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Δυο μέρες αργότερα ακολούθησε εκείνη του Αλέξη Τσίπρα, που είχε την στήριξη της Αριστερής πλατφόρμας. Παρά τις φημολογίες και για άλλες υποψηφιότητες (Λαφαζάνης, Παπαδημούλης), καμία άλλη δεν κατατέθηκε και ο ΣΥΝ οδηγήθηκε στο 5ο του Συνέδριο.

Το συνέδριο ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου και κορυφώθηκε με την ψηφοφορία της 10ης Φεβρουαρίου. Ψήφισαν 1.196 σύνεδροι με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει ένα εκπληκτικό ποσοστό, της τάξης του 70,41%, με τον Φώτη Κουβέλη να ακολουθεί με το φτωχό 28,67%, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή τάση του Αριστερού ρεύματος μέσα στο κόμμα και την αριστερόστροφη τάση του ΣΥΝ.

Νικητής και χαμένος ανέβηκαν μαζί στο βήμα, δείχνοντας την θέληση τους για ενότητα. Ο Φώτης Κουβέλης αφού συνεχάρη τον νικητή δήλωσε «Από αύριο όλοι μαζί στους πολιτικούς αγώνες» με τον Τσίπρα να παίρνει αμέσως τον λόγο συγχαίροντας με τη σειρά του τον Φώτη Κουβέλη για τον αγώνα του αλλά και για το ήθος του πολιτικού πολιτισμού που επέδειξε. Αργότερα δήλωσε «Αυτή η εντολή είναι μια εντολή ενότητας, αισιοδοξίας και αγώνα» συμπληρώνοντας «Θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αυτόν τον ενθουσιασμό και αυτήν την αισιοδοξία στην κοινωνία, στους κοινωνικούς χώρους, διότι η Αριστερά πρώτα και κύρια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων».

Πριν συμπληρωθούν 7 χρόνια από την νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να εκλεγεί και πρωθυπουργός της Ελλάδας, αφού πρώτα κατάφερε να μετατρέψει τον ΣΥΝ από μια εκλογική συμμαχία σε κόμμα που μπορούσε να διεκδικήσει την εξουσία. Στις 25 Ιανουαρίου του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε και ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας.

Aπο: e-radio.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους