Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Η Ελλάδα μια ανάσα από το να γίνει... Ιαπωνία

  • Όλες οι προβολές δείχνουν ότι η Ελλάδα πλησιάζει όλο και περισσότερο στο ποσοστό χρέους/ΑΕΠ της Ιαπωνίας, το οποίο είναι το υψηλότερο στην κόσμο. 
  • Ωστόσο, το κατά κεφαλήν χρέος της Ελλάδας δεν είναι καν το πιο ψηλό στην Ευρωζώνη.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο οικονομολόγος του Σικάγο Luigi Zingales έγραψε σχετικά με ένα «τρομακτικό αστείο» που...  






άκουσε από τους συναδέλφους του και πήγαινε κάπως έτσι:

 «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας;» Απάντηση: «Τρία χρόνια». Τώρα ακόμα κι αυτή η χρονική απόσταση φαίνεται πολύ μεγάλη.
Η μελέτη της 14ης Ιουλίου από το ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ προέβλεψε για το 2017 περίπου 200% χρέος, κάτι που το φέρνει σημαντικά ψηλότερα από την εκτίμηση του Απριλίου, που ανερχόταν στο 151,8%.

Στην πρόχειρη εκτίμηση της 26ης Ιουνίου, και πάλι από το ΔΝΤ, το ποσοστό αυτό ήταν 169,7%.

Όλες οι προβολές δείχνουν ότι η Ελλάδα πλησιάζει όλο και περισσότερο στο ποσοστό χρέους/ΑΕΠ της Ιαπωνίας, το οποίο είναι το υψηλότερο στην κόσμο. Οι δύο χώρες λοιπόν δεν μοιράζονται μόνο το ότι βρίσκονται σε ένα αρχιπέλαγος με τεράστια ιστορία, αλλά φαίνεται να μοιράζονται και την διογκούμενη όρεξη να κολυμπούν στα χρέη.

Αν όμως δει κανείς το κατά κεφαλήν χρέος της Ελλάδας, η εικόνα είναι κάπως λιγότερο αποκαρδιωτική. Στο τέλος του 2014 το χρέος της Ελλάδας ήταν κάτι παραπάνω από $35.000 ανά κάτοικο, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στιγμή που το ίδιο ποσό για την Ιαπωνία είναι $79000, όπως δείχνουν οι υπολογισμοί του Bloomberg. Το κατά κεφαλήν χρέος των ΗΠΑ έφτασε τα $56600, σύμφωνα με δεδομένα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται σε χαμηλότερο σημείο από αυτό τους Ιρλανδούς, τους Βέλγους, τους Ιταλούς , τους Βρετανούς και τους Γάλλους. 







Απο:  greece-salonika








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους