Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Τρεις προϋποθέσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις

Το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον διάλογο που είχε με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, στο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη στο Παρίσι. 
«Επανεκκινούμε τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων ως πρόγραμμα κάνοντας ορθολογική χρήση των υφιστάμενων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας:







«Αυτό που λέμε είναι ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει το δικαίωμα να ξεπουλά τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία σε μερικά ψίχουλα χωρίς αναπτυξιακή προοπτική».

"Θέλουμε κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα… αλλά θέλουμε, πρώτον να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει μία ελάχιστη δέσμευση όσον αφορά τις επενδύσεις που θα κάνουν οι πλειοδότες, δεύτερον, θέλουμε, να διατηρήσουμε ένα μερίδιο για το κράτος ώστε να έχουμε μία ροή εσόδων με την οποία θα χρηματοδοτήσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία και, τρίτον, απαιτούμε ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης. 

Αναφερόμενος στια μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών που αντιστοιχούν στο 35-40% του συνόλου των δανείων τους, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να αξιοποιήσει τα υπόλοιπα διαθέσιμα (περίπου 11 δισ. ευρώ) του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για να δημιουργήσει μία “bad bank” που θα απορροφήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε  να απελευθερωθούν τραπεζικοί πόροι και έτσι να ξεκινήσει η ροή των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Είμαστε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε να το εφαρμόζουμε αυτό από χθες. Αλλά όλα είναι σε αναμονή μέχρι να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς».



Aπο: enikonomia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους