Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

H ανεργία αλλάζει την προσωπικότητα

Είναι πολύ φυσικό, όταν κάποιος βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μείνει άνεργος, να αγχωθεί και να έχει φόβους για το μέλλον, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο, που η ανεργία βρίσκεται στο απόγειό της.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην προσωπικότητά μας. Όπως αποκάλυψε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Applied Psychology», η ανεργία...








μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο λιγότερο ευχάριστο, λιγότερο ευσυνείδητο και λιγότερο εξωστρεφή.

Οι Βρετανοί επιστήμονες, για τις ανάγκες της παραπάνω μελέτης χρησιμοποίησαν ένα δείγμα περίπου 6.000 Γερμανών, αξιολογώντας πέντε από τα βασικά χαρακτηριστικά που διαθέτει η ανθρώπινη προσωπικότητα. Πιο συγκεκριμένα, βαθμολόγησαν το πόσο ευχάριστοι, ευσυνείδητοι, εξωστρεφείς και νευρωτικοί ήταν οι συμμετέχοντες επί μια σειρά ετών.

Όλα τα άτομα που μελετήθηκαν, στην αρχή της έρευνας ήταν εργαζόμενοι, όμως κάποια από αυτά έμειναν χωρίς δουλειά κατά τη διάρκεια της έρευνας. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, όσοι έχασαν τη δουλειά τους ήταν και εκείνοι που ξεκίνησαν να αλλάζουν, σε σχέση με τα πέντε παραπάνω χαρακτηριστικά που αναφέραμε.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι αντιδράσεις των δυο φύλων απέναντι στην ανεργία ήταν διαφορετικές, καθώς οι γυναίκες από την αρχή της ανεργίας τους ήταν όλο και λιγότερο ευχάριστες, ενώ στους άντρες η αλλαγή αυτή παρατηρήθηκε κατά κύριο λόγο μετά το τρίτο έτος της ανεργίας τους. 

Όμως, σε αντίθεση με τις γυναίκες, που άρχισαν να χάνουν την ευσυνειδησία τους σταδιακά μετά την απώλεια της εργασίας τους, οι άντρες έχασαν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μόλις έχασαν και τη δουλειά τους.



Aπο: E-Radio.gr 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους