Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ο καθηγητής Σταύρου για το Σήμερα...

Στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Για να μη χάνουμε το δάσος, ας θυμηθούμε τα λόγια του Δρα Νικόλαου Σταύρου, ομότιμου καθηγητή Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον, λίγο πριν τον θάνατο του, 2011:

"Όλο και περισσότερο οι πολίτες των λεγόμενων "αναπτυγμένων" χωρών υφίστανται την κλοπή της κυριαρχίας τους. 
Αντί να θεωρούνται πολίτες τώρα αντιμετωπίζονται ως καταναλωτές, ως δανειολήπτες, σκλάβοι της τεχνολογίας και φθηνή εργατική δύναμη.
 
 
 
 
 
 
 
Η αποδοχή των δυνάμεων της "αγοράς" ως λύση στα κοινωνικά προβλήματα μεταμορφωσε τις κυβερνήσεις σε υποκατάστατα των χρηματιστών στις οποίες αναθέτουν δύο απλά καθήκοντα. Να αστυνομεύουν τα συμφέροντα των "δυνάμεων της αγοράς" και, δεύτερον, να προσφέρουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες για κατασκευή πολέμων.
Όταν οι χώρες γίνονται κουρέλια και τα έθνη καταντούν ζητιάνοι, τότε οι τραπεζίτες αναλαμβάνουν τον ρόλο του "ευεργέτη". Σ' αυτόν τον κόσμο η ελευθερία αποτελεί πολυτέλεια, ακριβώς όπως προέβλεψαν ο Τόμας Τζέφερσον και ο Άντριου Τζάκσον: 
Ότι οι τραπεζίτες ήταν πολύ μεγαλύτεροι εχθροί της ελευθερίας από τους στρατούς κατοχής.
Όπως στο Μεσαίωνα, έτσι και σήμερα οι πολίτες στις "προχωρημένες" οικονομίες γεννιούνται χρεωμένοι, ζουν με τον φόβο και πεθαίνουν φτωχοί. Δεν είναι πολύς καιρός που οι ηγέτες είχαν συναίσθηση του δημόσιου συμφέροντος. Τότε η κοινωνική άνοδος ονομαζόταν εκπαίδευση και ήταν το μέσον για την κοινωνική προκοπή. Σήμερα η ανώτατη εκπαίδευση κατάντησε "βιομηχανία" παραγωγής εκείνων που θέλει "η αγορά".
 
 
 
 
 
Και δυό λόγια για αυτόν τον σπουδαίο Ελληνα (1935 - 2011) : Από την περιοχή Αυλώνας της Βορείου Ηπείρου. Η οικογένεια του κατέφυγε στις ΗΠΑ το 1952, λόγω διώξεων από το καθεστώς Ενβέρ Χότζα.
Ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Δίδαξε στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάουαρτ στην Ουάσινγκτον όπου φτάνει στην θέση του ομότιμου καθηγητήΘεωρούνταν ως "μαχητική φωνή" του απόδημου ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. (Και κάτι μικρό, αλλά όχι ασήμαντο : Πάντοτε έγραφε το όνομα του σαν Nikolaos και όχι Nick, όπως οι περισσότεροι Ελληνοαμερικάνοι)
 
 
 
 
 -----------------------------------------------------------------------------
Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής πολιτικών επιστημών, Νικόλαος Σταύρου, έφυγε  από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών.
 
Ο γνωστός ακαδημαϊκός, ο οποίος ήταν μια από τις λίγες «μαχητικές φωνές» του Ελληνισμού στον αμερικανικό πανεπιστημιακό χώρο, απεβίωσε μετά από καρδιακό πρόβλημα, σε νοσοκομείο της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Ο αποθανών είχε γεννηθεί στη Γριάσδανη της Βορείου Ηπείρου και έγραψε βιβλία και μελέτες για σειρά θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας, αλλά κυρίως αρκετά άρθρα σε αμερικανικά ΜΜΕ για τα «δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που καταπατήθηκαν βάναυσα από τις αλβανικές αρχές», όπως υπογράμμιζε χαρακτηριστικά.

Συγκινητική θεωρήθηκε η πολύχρονη προσπάθειά του να βρει τα οστά του αδελφού του Γρηγόρη στην Αλβανία και να τα ενταφιάσει στον τάφο του πατέρα τους. Ο αδελφός του είχε καταδικαστεί σε θάνατο και εκτελέστηκε από το καθεστώς του Χότζα στις 3 Σεπτεμβρίου 1953. Η Ελληνική Πολιτεία τον τίμησε μετά θάνατο το 1991.

Ο καθηγητής Σταύρου είχε ιδρύσει και διεύθυνε το περιοδικό «Mediterranean Quarterly», το οποίο θεωρείτο ένα από τα πιο αξιόλογα έντυπα πολιτικού περιεχομένου στην αμερικανική πρωτεύουσα, μέσω του οποίου αναδεικνύονταν και προβάλλονταν θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.
 
 
 
 Aπο: tovima.gr
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους