Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΗ: Δεν πιέζουμε τη Λάρκο, προσπαθούμε για λύση

 Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τη θέση της ΔΕΗ για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το νέο επεισόδιο στο σίριαλ του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, αυτή τη φορά σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ, δίνουν πηγές της εταιρείας, μετά και τις παρεμβάσεις – εκκλήσεις που έγιναν από την πλευρά της υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανίας νικελίου.
Θυμίζουμε ότι η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ το τελευταίο διάστημα έχει στείλει δύο επιστολές αποκαλύπτοντας ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία και υπογραφή της νέας σύμβασης με τη ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα έχει προβάλει αντιρρήσεις στις πιέσεις που δέχεται για υπογραφή, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν βλαπτική για την πορεία της βιομηχανίας.
Τι απάντα λοιπόν η ΔΕΗ στα όσα επισημαίνει η πλευρά της ΛΑΡΚΟ;









Καταρχάς όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η ΔΕΗ δεν πιέζει τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ  για υπογραφή. Η ΔΕΗ προβαίνει στις ενέργειες που προβλέπονται για την εφαρμογή της απόφασης της γενικής συνέλευσης του Δεκεμβρίου. Προσθέτουν δε, ότι υπάρχει αντίστοιχη απόφαση της Γ.Σ. της ΛΑΡΚΟ, την οποία δεν έχει εφαρμόσει η διοίκηση της βιομηχανίας επικαλούμενη τις ανησυχίες της περί μη σύννομης απόφασης. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες ενστάσεις προβλήθηκαν με ένταση το τελευταίο διάστημα. 

Βεβαίως η ΛΑΡΚΟ από την πλευρά της επιμένει ότι πρόκειται για μια απόφαση που επιβλήθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους  και δεν είναι προς το συμφέρον της βιομηχανίας αλλά και της ίδιας της ΔΕΗ, αφού οδηγεί σε αδιέξοδο το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ απαντά και στο ζήτημα που εγείρει η ΛΑΡΚΟ ότι δεν διαπραγματεύεται για μια βιώσιμη λύση για το θέμα του τιμολογίου του ρεύματος. Όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ η ΛΑΡΚΟ παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους κακοπληρωτές. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΛΑΡΚΟ πληρώνει έναντι για το ρεύμα που καταναλώνει μόλις 18 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 2,5 εκατ. ευρώ το μήνα αντί για 5,5 έως 6 εκατ. ευρώ που τιμολογεί η ΔΕΗ. Με ποιο κόστος είναι βιώσιμη η ΛΑΡΚΟ και γιατί δεν πληρώνει τώρα πχ 30 ευρώ η μεγαβατώρα αντί για 18, αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές;

Εδώ πάντως η πλευρά της ΛΑΡΚΟ επιμένει ότι έχει καταβάλει και συνεχίζει να προσπαθεί για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την τιμή του ρεύματος όσο και για τη διευθέτηση του όποιου χρέους, με την παραχώρηση αντίστοιχου κοιτάσματος λιγνίτη στη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση η ΛΑΡΚΟ επιμένει στην ανάγκη για ειδικό εξατομικευμένο τιμολόγιο και υποστηρίζει ότι η τιμή που προσφέρεται από τη ΔΕΗ είναι υψηλή για το προφίλ και το ύψος του βιομηχανικού πελάτη.

Από την πλευρά της, επίσης, η ΔΕΗ απορρίπτει κατηγορηματικά ως αβάσιμο τον ισχυρισμό ότι οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ σε κλείσιμο, ζητώντας να υπογραφεί η νέα σύμβαση με την τιμή της της περίφημης γενικής συνέλευσης του Δεκεμβρίου. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τη ΔΕΗ, επί 2,5 χρόνια η στάση της εταιρείας είναι εκείνη που κρατά στη ζωή τη βιομηχανία, αφού επιδεικνύει μεγάλη υπομονή απέναντι στη μη συνεπή στάση της πλευράς της ΛΑΡΚΟ.

Η ΛΑΡΚΟ ωστόσο επιμένει ότι μια τιμή που καταλήγει πάνω από τα 56 ευρώ η μεγαβατώρα, για το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή της χώρας με 1,1 εκατ. μεγαβατώρες, συνεπάγεται αδιέξοδο ιδιαίτερα όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για βιομηχανίες με χειρότερο προφίλ από την ελληνική, είναι στα 35 ευρώ. 

Τούτων δοθέντων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργείου παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και ενέργειας, η οποία αναμένεται και να καθορίσει το περίγραμμα των εξελίξεων για το μείζον αυτό θέμα.





 Απο: Capital.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους