Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

H ώρα της Αριστεράς




Οι στιγμές είναι ιστορικές. Είναι η πρώτη φορά από τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους που η Αριστερά βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας, μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι ύστερα από πόλεμο, κατοχή ή αντάρτικο.
Πριν από ακριβώς οκτώ μήνες η Αριστερά σημείωσε στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη μια μεγάλη και ιστορική νίκη, καθώς αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές. Τώρα διεκδικεί με ακόμη μεγαλύτερη ορμή τη νίκη, ίσως και την...

 αυτοδυναμία, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με βασικό κορμό την Αριστερά.
Η πορεία προς την κατάκτηση αυτού του στόχου ήταν μεγάλη και σε αυτή συνέκλιναν ποικίλες δυνάμεις, ιδέες και αντιλήψεις. Ο καταλύτης όμως σε όλες τις γόνιμες διεργασίες υπήρξε η αντίσταση του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια και η θέλησή του να θέσει οριστικά τέρμα στο διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πελατειακό σύστημα που έχει εγκαθιδρυθεί εδώ και δεκαετίες από τις μέχρι τώρα κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις.

Η ευθύνη ανήκει πλέον στους πολίτες που θα ρίξουν την ψήφο τους την Κυριακή και οι οποίοι δεν φοβούνται πια, απορρίπτουν την πολιτική υποκρισία, αρνούνται την παραπέρα εξαθλίωση, ελπίζουν και προσδοκούν ότι το αποτέλεσμα μιας νίκης της Αριστεράς θα σηματοδοτήσει όχι μόνο ριζικές αλλαγές σε θεσμούς, πρακτικές και νοοτροπίες, αλλά και τις πραγματικά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν αξίες και δικαιώματα.

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι καθοριστική όχι μόνο για τον τόπο μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ώρα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα υπονομεύεται από τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς, του ακραίου εθνικισμού, του λαϊκισμού και του λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ως εκφραστή της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα δείχνει όχι μόνο ότι είναι δυνατή μια ριζική αλλαγή με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά ότι μια τέτοια αλλαγή μπορεί να λειτουργήσει ως προωθητική δύναμη για ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να αλλάξει επιτέλους ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων.

Χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι μια εκλογική νίκη της Αριστεράς τη μετατρέπει αυτομάτως σε ηγεμονική δύναμη στην κοινωνία, θεωρούμε, όπως και η μεγάλη πλειονότητα των προοδευτικών πολιτών, αυτή τη νίκη προϋπόθεση θετικών εξελίξεων, οι οποίες με στήριγμα τις κατάλληλες συμμαχίες, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο του λαού, μπορούν να βγάλουν τη χώρα μας από την τραγική θέση στην οποία την έφεραν οι πρωταγωνιστές της παρακμής και της υποτέλειας.

Η νίκη της Αριστεράς στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να σημάνει το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας, ελληνικής αυτή τη φορά, άνοιξης στην καρδιά του ευρωπαϊκού χειμώνα.

Απο: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους