Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Απάντηση του Υφ.Ενέργειας κ.Παπαγεωργίου σε ερώτηση του Ε. Μπασιάκου σχετικά με την πορεία της ΛΑΡΚΟ

Σε απάντηση της Ερώτησης του θέματος, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής κ, Ευάγγελος Μπασιάκος και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
 Η δραστηριότητα της εταιρείας Γ.Μ.Μ.ΑΕ ΛΑΡΚΟ σήμερα αποτελεί πλέον του 50% του μεταλλευτικού κλάδου της χώρας μας. Τα ελληνικά λατερικά μεταλλεύματα που αξιοποιεί και επεξεργάζεται μέχρι τελικού μεταλλουργικού προϊόντος ήτοι κράματος σιδηρονικελίου, εξάγεται κατά 100% στους μεγαλύτερους παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα του κόσμου. 
 
 
 
 
 
 
 
 Για το λόγο αυτό η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ, κινούμενη πάντοτε με γνώμονα τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με την ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου επί του δημόσιου μεταλλείου της Λάρυμνας, προέβη, όπως είναι γνωστό, με τη νομοθετική ρύθμιση της διάταξης του άρθρου 55 παρ. 7 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α' 278), στη συνέχιση της υφιστάμενης μίσθωσης του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας από την εταιρεία Γ.Μ.Μ.ΑΕ ΛΑΡΚΟ, μέχρι την εγκατάσταση του νέου επενδυτή, που θα προκύψει μετά από πλειοδοτική διαγωνιστική διαδικασία, που θα διενεργηθεί από τη ΓΓΕΚΑ για τη μίσθωση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων του Δημοσίου σ' αυτό.
 Επίσης με την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση παρατείνοντατι μέχρι την εγκατάσταση του νέου επενδυτή και όλες οι διοικητικές πράξεις και λοιπές άδειες και εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί στην εταιρεία Γ.Μ.Μ.ΑΕ ΛΑΡΚΟ.
 Ως εκ τούτου η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ έκανε και κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και κατά συνέπεια Την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας,
 
 Όμως η ΛΑΡΚΟ είναι μια Α.Ε., με μεγαλύτερο μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο (περίπου 55%) και ως τέτοια η βιωσιμότητά της εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως οι τιμές του νικελίου στη διεθνή αγορά, οι αποφάσεις της Διοίκησης, οι δυνατότητες χρηματοδότησης, οι εν γένει επιλογές της Διοίκησης κ,λ.π., θέματα τα οποία δεν υπάγονται στις αρμοδιότητές μας.

Ο Υφυπουργός
 
 Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
 
 Ασημάκης Παπαγεωργίου
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους