Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Νέο κόμμα από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ


Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Άλλη μια νέα κίνηση στα πλαίσια του περιβόητου κέντρο-αριστερού χώρου βρίσκεται σε αρχικό στάδιο από 200 περίπου στελέχη, προερχόμενα από το συνδικαλιστικό τομέα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην προέδρου της...







ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου στο tvxs.gr ο νέος σχηματισμός ενδέχεται να αποτελέσει νέο κόμμα που χρονικά συνδέεται με τις αντιδράσεις από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που εγέρθηκαν με αφορμή την πρόσκληση για ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα βασικά όρια της νέας κίνησης σύμφωνα με τον Παπασπύρου είναι η θέση ότι η σημερινή κυβερνητική πολιτική είχε ως αποτέλεσμα τη χειροτέρευση της θέσης του λαού. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι είναι  «οριοθετημένοι απέναντι σε επιφανειακές πολιτικές που εμφανίζονται ως εναλλακτική λύση» ως μια έμμεση πιθανόν αναφορά στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση.


Το βασικό χαρακτηριστικό που αυτή τη στιγμή θέλουν να αναδείξουν είναι ότι η κίνηση αυτή τοποθετεί εαυτόν μακριά από το δίπολο παπανδρεικών και βενιζελικών. Στο ερώτημα αν η κίνηση αυτή κρύβει εμπλοκή του Ανδρέα Παπανδρέου στην πολιτική σκηνή απαντά πως επιθυμία τους ήταν να μη συμπεριλάβουν πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία ως τώρα. Παράλληλα για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΕΛΙΑ και την πρωτοβουλία των 1000 αναφέρει ότι δεν είναι προς το παρόν εντός ατζέντας, ενώ σημειώνει ότι «Εμείς δεν θέλουμε καμία εμπλοκή σε πράγματα τα οποία έρχονται από πάνω, είναι σε συσκευασία κι έχουν άλλες σκοπιμότητες. Απλά μας ενδιαφέρει ο κοινωνικός χώρος του δημοκρατικού  σοσιαλισμού να έχει μία ενότητα και μία σαφή πολιτική παρέμβαση».


Η εικόνα που παρουσιάζει ο άλλοτε κραταιός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα θυμίζει την  πολυδιάσπαση της αριστεράς που ακολούθησε τα χρόνια μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Προφανώς δεν είναι τυχαίο αυτό, αφού η κρίση ταυτότητας της κεντρο-αριστεράς είναι διεθνής και βρίσκεται στο αποκορύφωμά της στην παρούσα φάση της διεθνούς ύφεσης. Ο βασικός λόγος είναι ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί ως προς την πολιτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και προστασίας των μεσαίων στρωμάτων των οποίων παραδοσιακά τα συμφέροντα υποστήριζε. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι επίδοξοι ανανεωτές του κεντροαριστερού χώρου είτε εμφανίζονται με το πρόσωπο του Στάυρου Θεοδωράκη είτε με φιλολαικότερες εκδοχές όπως αυτή των πρώην συνδικαλιστών είναι ότι το διακύβευμα.



 Aπο: rizopoulospost.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους