Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Κέφια υπάρχουν



Κάθε χρόνο αναμένεται με μεγάλη αγωνία η ομιλία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στην Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Αναμένεται με αγωνία από τα μέσα ενημέρωσης κι από τους επιτελάρχες των κομμάτων: πρέπει να οργανώσουν μια σειρά εμφανίσεων, μετακινήσεις, γεύματα. Όλα κορυφώνονται στη μεγάλη συνέντευξη τύπου. Είναι η ώρα των εξαγγελιών, η μεγάλη ώρα των επικοινωνιολόγων που θέλουν να φτιάξουν «καλό κλίμα». Δεν μιλάμε για εφέτος, συμβαίνει διαχρονικά_ και εφέτος.










 






Η περίφημη διαπίστωση του Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν» θα μπορούσε να βρει ιστορικό ανάλογο στην τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Όλα πάνε καλά, θα πάνε καλύτερα και γενικώς, κέφια υπάρχουν. Δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να μοιράζεται την αισιοδοξία του πρωθυπουργού, παρεκτός από αυτούς που κατοικοεδρεύουν στο μέγαρο Μαξίμου. Πρακτικά οι έλληνες πολίτες δεν θα ζήσουν καμία βελτίωση που να προκύπτει από κυβερνητικές αποφάσεις.
Για να μην είμαστε άδικοι, να πούμε ότι θα μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα μειωθεί κατά 30% όπερ σημαίνει ότι ο φόρος θα φτηνύνει κατά 10 λεπτά το λίτρο. Στο δια ταύτα: κάθε φορά που μια πολυκατοικία θα βάζει έναν τόνο πετρέλαιο, θα γλιτώνει εκατόν είκοσι ευρώ, κι αν η πολυκατοικία έχει δέκα διαμερίσματα, καθένα από αυτά θα γλιτώνει δώδεκα ευρώ. Αυτός είναι πραγματικά ένας λόγος για να ερωτευτεί κάποιος τον Σαμαρά (γίνεται πολύ γλυκούλης όταν εξαγγέλλει φαιδρότητες) αλλά δεν είναι λόγος για να τον ψηφίσει.

Επιπλέον έγινε λόγος για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εμπειρία ως τώρα δείχνει ότι αυτές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που εμπορεύονται το χρήμα για ίδιον όφελος, λαμβάνουν κεφάλαια από το κράτος και το κράτος τα παίρνει από τους δανειστές του. Για να ξεπληρώσει του δανειστές, ζητεί από τους φορολογούμενους κατιτίς παραπάνω. Ούτε λόγος βεβαίως για κάποιου είδους ελέγχου των επιχορηγούμενων. Δεν ήταν ανάγκη να θυμηθούμε αυτή τη στρέβλωση…

Συνεχίζουμε. Τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθούν επίσης οι «μεταρρυθμίσεις» (κάντε παρακαλώ μια προσπάθεια να μην γελάτε, για λόγους ευγένειας). Οι «μεταρρυθμίσεις» στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα ορίζονται ως «εκποιήσεις με συνοπτικές διαδικασίες». Ένα νούμερο για του λόγου το αληθές: το παραθαλάσσιο αεροδρόμιο, στην αθηναϊκή Ριβιέρα, κοστολογήθηκε 80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο_ λιγότερα από όσα θα κοστολογούσαμε οικόπεδο μέσα στη χωματερή Λιοσίων.

Σταχυολογώντας τις εξαγγελίες δεν μπορούμε να μην σταθούμε στα κίνητρα που θα δοθούν για τον επαναπατρισμό καταθέσεων. Οιοσδήποτε συνομιλεί με παράγοντες της αγοράς γνωρίζει ότι κανένας σοβαρός επενδυτής, επιχειρηματίας, γενικώς καταθέτης δεν θα φέρει χρήμα εάν δεν εξασφαλιστεί οικονομική σταθερότητα. Τούτο δεν αφορά τόσο την πιθανή έλευση των μπολσεβίκων όσο τη φορολογική σταθερότητα. Κι αν του χρόνου αποφασίσει η κυβέρνηση να φορολογήσει τις καταθέσεις με 70%; Μην πει κανείς ότι αυτό είναι ακραίο: από την τελευταία πενταετία προκύπτουν μόνον ακρότητες.

Τα υπόλοιπα, περί γραφειοκρατίας, ανταγωνισμού, ανάπτυξης, τα προσπερνάμε. Τα ίδια ακούσαμε και πέρσι και πρόπερσι και πριν δέκα χρόνια και είκοσι χρόνια. Ωραία είναι να τα ακούμε, ωραία είναι η «επικοινωνία» αλλά χρειαζόμαστε πολιτική, δηλαδή αποφάσεις που υλοποιούνται. Ως εκ τούτου τα πέρα δώθε του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα για τη ΔΕΘ είναι παντελώς περιττά.



Κέζα Λώρη


Aπο: Το ΒΗΜΑ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους