Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Για πρώτη φορά μετά το 2008 αισιοδοξούν οι εργοδότες για την οικονομία και την απασχόληση


Η αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της φαίνεται ότι επιστρέφει για τα καλά, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα στοιχεία για την απασχόληση.  
Η έρευνας της εταιρείας Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης κατά το δ' τρίμηνο του 2014 δείχνει ότι οι εργοδότες εκφράζουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο... 
μέλλον και σκέφτονται να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Για πρώτη φορά μετά το 2008 αυξάνεται η αισιοδοξία στους κλάδους των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές απασχόλησης.

Ωστόσο δύο στους τρεις εργοδότες (ποσοστό 66%) δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να προσλάβουν προσωπικό κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014, στο 12% διαμορφώνεται το ποσοστό αυτών που προέβλεψαν μειώσεις προσωπικό, ενώ μόλις 15% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργοδότες προβλέπουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +13%. Στον τομέα Μεταφορές & Επικοινωνίες αναφέρονται συγκρατημένα αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +10%, ενώ οι προοπτικές στον τομέα της Γεωργίας ανέρχονται στο +9%. Στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για όσους αναζητούν εργασία, με προοπτικές της τάξης του +7%. Παράλληλα, στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση προβλέπεται μικρή μείωση του αριθμού απασχολουμένων, με Προοπτικές της τάξης του -2%.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, οι εργοδότες καταγράφουν ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντική βελτίωση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται από τους εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας, ενώ οι Προοπτικές είναι ενισχυμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στους τομείς των Μεταφορών & Επικοινωνιών και του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Παράλληλα, οι

Προοπτικές στον τομέα της Μεταποίησης ενισχύονται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και οι εργοδότες αναφέρουν βελτίωση 7 ποσοστιαίων μονάδων στον τομέα των Κατασκευών. Στο μεταξύ, οι Προοπτικές για τον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση παραμένουν αμετάβλητες.

Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή

Οι εργοδότες τόσο στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής όσο και στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν, κατά το διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος. Στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττική καταγράφονται συγκρατημένα αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +8% ενώ, οι προοπτικές ανέρχονται στο +5% στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής δεν αναφέρουν αλλαγές στις προθέσεις προσλήψεων, αλλά οι Προοπτικές στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων είναι ενισχυμένες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές. Στη Βόρεια Ελλάδα, οι εργοδότες αναφέρουν σημαντική βελτίωση 10 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Πάνω από 65.000 εργοδότες σε 42 χώρες έλαβαν μέρος στην έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης* για το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2014. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2014, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;»

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα σχέδια προσλήψεων είναι κυρίως θετικά, με τους εργοδότες σε 36 από τις 42 χώρες να αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν κατά το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος. Οι προβλέψεις, ωστόσο, είναι πιο ήπιες σε σχέση με τα αποτελέσματα του Γ' Τριμήνου του 2014, με τις Προοπτικές να βελτιώνονται σε μόλις 15 από τις 42 χώρες. Ωστόσο, οι εργοδότες αναμένουν να κλείσουν τη χρονιά πιο αισιόδοξα σε σχέση με το 2013, με τις Προοπτικές να ενισχύονται σε 29 χώρες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, και να αποδυναμώνονται σε μόλις 12.

Πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων καταγράφονται για το τέταρτο τρίμηνο στην Ινδία, την Ταϊβάν και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ οι πιο αδύναμες -και μόνες- αρνητικές προβλέψεις καταγράφονται στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Φινλανδία.

Στη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής & Αφρικής (ΕΜΕΑ), οι προοπτικές απασχόλησης είναι μεικτές: Οι εργοδότες σε 18 από τις 24 χώρες προβλέπουν αύξηση του αριθμού απασχολούμενων κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ οι εργοδότες σε πέντε χώρες αναμένουν μείωση του αριθμού απασχολούμενων. Οι προβλέψεις προσλήψεων βελτιώνονται σε εννέα χώρες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ενισχύονται σε 20 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι εργοδότες στην Τουρκία καταγράφουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους