Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Επτά σημάδια για να καταλάβετε αν είστε... εργασιομανής!

Μια από τις πιο ύπουλες ψυχολογικές "ασθένειες" είναι αυτή της εργασιομανίας, αφού σπανίως το άτομο που πάσχει από αυτή είναι σε θέση να το αντιληφθεί, αλλά ακόμα και τα άτομα του περιβάλλοντός του δεν δίνουν σημασία στα σημάδια τα οποία μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα.
Άλλωστε, το να έχει κανείς δουλειά -και μάλιστα να εργάζεται και αρκετές ώρες- μόνο αρνητικό σημάδι δεν είναι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Υπάρχουν όμως ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι εργασιομανής. Δείτε ποια είναι αυτά και μετά, για να αναγνωρίσετε αν κάποιος δικός σας άνθρωπος (ή και εσείς προσωπικά) έχει πρόβλημα.








Συζήτηση: Όταν συμμετέχει σε μία συζήτηση με φίλους και συγγενείς, ένας εργασιομανής συνήθως επιλέγει θέματα σχετικά με την δουλειά του. Σχεδόν κάθε προσωπική του ιστορία/υπόθεση αφορά την δουλειά του. Ακόμα και αν αναφερθεί για λίγο σε κάποιο άλλο θέμα, σύντομα θα επιστρέψει το ενδιαφέρον της κουβέντας στην δουλειά του.

Φίλοι/παρέες: Ένας εργασιομανής, τείνει να συναναστρέφεται με τα άτομα που συναντάει/συνεργάζεται καθημερινά στον χώρο εργασίας του, ακόμα και εκτός δουλειάς. Τις περισσότερες μάλιστα φορές, του είναι δύσκολο να διατηρήσει μια φιλική επικοινωνία με τρίτους, εκτός των ατόμων στην δουλειά του.

Συγκεντρωτισμός: Θέλει να έχει τον έλεγχο κάθε πτυχής της δουλειάς που κάνει και σπανίως επιμερίζει τις ευθύνες στους υφισταμένους του. Πιστεύει ότι για να γίνει κάτι σωστά, πρέπει να γίνει με τον δικό του τρόπο, οπότε και αναλαμβάνει εκείνος προσωπικά σχεδόν κάθε πρότζεκτ στην δουλειά.

Κινητό τηλέφωνο: Ο εργασιομανής είναι διαρκώς "συνδεδεμένος" με το κινητό του τηλέφωνο. Δεν νιώθει άνετα στην σκέψη ότι θα καθυστερήσει να δει κάποιο email ή κάποια πληροφορία που αφορά την δουλειά του. Συνήθως, αφαιρείται, και μοιάζει απόμακρος σε μια κουβέντα, επειδή έχει το νου του στο κινητό περιμένοντας κάποιο μήνυμα/email.

Διακοπές: Αν προσέξετε ότι κάποιος δεν χρησιμοποιεί τις ημέρες των διακοπών που δικαιούται μέσα στον χρόνο, παρά μόνο όταν "τον υποχρεώνουν" να λείψει από την δουλειά, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρόκειται για άτομο που είναι εργασιομανής.

Ιδέες μέσα στη νύχτα ή στον ύπνο: Κάποιος που είναι εργασιομανής, μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι στη μέση της νύχτας για να σημειώσει μια ιδέα/παρατήρηση που είχε σχετικά με την δουλειά του. Επίσης, ακόμα και όταν κοιμάται, έχει σκέψεις και εικόνες που αφορούν τη δουλειά και είναι το μόνο πράγμα που θα συζητήσει το πρωί που θα ξυπνήσει.

"Δεν είμαι άρρωστος": Την στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν αρρωσταίνουν το πρώτο που κάνουν είναι να ειδοποιήσουν ότι δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά (ακόμα και τα παιδιά το κάνουν με το σχολείο!) ο εργασιομανής νιώθει τύψεις επειδή θα λείψει και πείθει πρώτα τον ίδιο του τον εαυτό και στη συνέχεια τους άλλους γύρω του, ότι δεν είναι άρρωστος και μπορεί κάλλιστα να πάει στην δουλειά.



Απο: 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους