Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Φόβος και τρόμος η ανεργία

Του Μιχάλη Αγραφιώτη

Θεωρώ ότι είναι το βασικό μειονέκτημα της κυβέρνησης η αδυναμία καταπολέμησης της ανεργίας στη χώρα, ειδικά σε περιοχές που δεν έχουν τουριστικό προϊόν. Εκτός της ανεργίας σοβαρότατο πρόβλημα είναι η μαύρη εργασία που στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία μεγάλα ποσά και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στα εργασιακά δεδομένα της χώρας. Η κυβέρνηση πραγματοποιεί συσκέψεις επί συσκέψεων για την καταπολέμηση της, όμως η λύση είναι μια και καθοριστική. Η μείωση των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας, σε περαιτέρω ρευστότητα τα ταμεία και σε ανακούφιση τους επιχειρηματίες.
 

Ακόμη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κλείνουν επιχειρήσεις. Ναι μεν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει φρενάρισμα της αύξησης της ανεργίας, όμως την ίδια στιγμή χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλοί επιχειρηματίες μένουν χωρίς δουλειά από το κλείσιμο των επιχειρήσεων, λόγω της βαριάς φορολογίας και των εισφορών του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ, που είναι πραγματικά δυσβάσταχτες. Φοβάμαι πως ούτε τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι αποτελεσματικά γιατί από αυτά που διαπιστώνω φαίνεται πως αυτοί που τα εφαρμόζουν δεν έχουν ιδέα που, πως, πότε και γιατί τα εφαρμόζουν.

Αν θέλει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά να θεωρηθεί επιτυχημένη, πρέπει να βάλει τα δυνατά της να καταπολεμήσει την ανεργία τουλάχιστον κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, για να θεωρήσει ο μέσος Έλληνας πολίτης ότι έχει επιτευχθεί ισχυρό χτύπημα στον σκληρό της πυρήνα και ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα έρθουν καλύτερες ημέρες. Οι λύσεις είναι αυτονόητες. Τα ταμεία οφείλουν να κατανοήσουν πως η πολιτική που εφαρμόζουν δεν μπορεί να τα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα, τουναντίον θα καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Άρα, πρέπει να προβούν σε μια γενναία μείωση των εισφορών και μια γενναία ρύθμιση σʼ αυτούς που χρωστάνε, ώστε να αντλήσουν άμεσα ρευστότητα από όλους γιατί θα μπορούν προφανώς να αποπληρώσουν.
 

Από την άλλη πρέπει να διασυνδεθούν οι ανάγκες της αγοράς πάνω στις εφαρμογές προγραμμάτων. Οι υπηρεσίες έχουν πλέον βαλτώσει και δεν μπορούν να προσφέρουν άλλες θέσεις εργασίας. Πρέπει το υπουργείο να καθοδηγήσει τον κόσμο σε άλλες μορφές απασχόλησης όπως ο πρωτογενής τομέας και οι εναλλακτικές καλλιέργειες ακόμη και σε γη που ανήκει στο δημόσιο ή σε αναξιοποίητη γη. Αν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε τα προβλήματα πρέπει να καταφύγουμε σε ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό βέβαια, χρειάζεται σχεδιασμό, όραμα και στρατηγική κάτι το οποίο μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει δείξει την πολιτική βούληση ότι μπορεί να εφαρμόσει. Ποτέ όμως δεν είναι αργά.

Απο: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους