Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

"Συμφωνία" με τρόικα για... αναβολή ιδιωτικοποιήσεων

Tου Γιάννη Αγγέλη 

Η δημιουργία επαρκούς θεσμικού πλαισίου πρέπει να προηγηθεί των ιδιωτικοποιήσεων. Στην "συμφωνία" αυτή έχουν καταλήξει κυβέρνηση και τρόικα σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του Υπ. Οικονομικών, το οποίο υποστήριξε στο Capital.gr, ότι των ιδιωτικοποίησεων θα "πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία Ανεξάρτητων Αρχών". 
Οι Αρχές αυτες θα καθορίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων, αλλά και των άλλων περιουσιακών στοιχείων που θα ενισχύσουν την διαδικασία απομείωσης του χρέους. 
 







Η συμφωνία αυτή ισοδυναμεί με σιωπηρή αναβολή των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες έτσι κι αλλιώς φαίνεται να... καρκινοβατούν για υποκειμενικούς αλλά και αντικειμενικούς λόγους. 

Ειδικά για επιχειρήσεις που αφορούν την διαχείριση φυσικών πόρων (νερά, ορυκτά, κ.λ.π.), γης, αλλά και υπηρεσιών (μεταφορές, κ.λ.π.) έχει συνεκτιμηθεί ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκές πλαίσιο Ανεξάρτητων Αρχών διαχείρισης και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία τους και να ακολουθήσουν οι πράξεις ιδιωτικοποίησης. 

Πέραν πάντως της διαπίστωσης αυτής και του γεγονότος ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας "ακολουθίας" διαδικασιών θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναβολή των περισσοτέρων από τα προγράμματα ιδιωτικοποίησης, καθοριστικό ρόλο φαίνεται να παίζει και το γεγονός ότι η διεθνής συγκυρία παραμένει προβληματική. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί στο κυβερνητικό επιτελείο οι απόπειρες ιδωτικοποιήσεων αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Και εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που ευνοήθηκαν είτε από το αντικείμενο (όπως π.χ. ΟΠΑΠ) είτε λόγω συγκυρίας, όπως για παράδειγμα οι ΑΜΚ των τραπεζών μετά την πρώτη έξοδο στις αγορές του ελληνικού δημοσίου, τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα ιδιαίτερα στην ενέργεια, όπως έχει αποδείξει η μέχρι σήμερα εμπειρία. 

Μια τέτοια αναβολή πάντως αλλάζει σημαντικά το πλαίσιο στο οποίο επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα του χρέους και για το οποίο οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν αποτελέσει βασικό στοιχείο της διαμόρφωσης του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Προς το παρόν πάντως δεν έχει υπάρξει αλλαγή στους οικονομικούς στόχους των αποκρατικοποιήσεων και κατά τα λεγόμενα των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών δεν θα γίνει κάτι τέτοιο αφού η δημιουργία επαρκούς θεσμικού πλαισίου δεν αλλάζει τους στόχους αλλά διευκολύνει την υλοποίησή τους... 

Οι καθυστερήσεις πάντως σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα αναφίβολα θα επηρεάσουν τον αρχικό σχεδιασμό. Αλλά όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, οι καθυστερήσεις αυτές θα ήταν αναπόφευκτες είτε λόγω της συγκυρίας είτε λόγω της ανεπάρκειας θεσμικού πλαισίου. Το γεγονός αυτό άλλωστε διαπιστώνεται σε πολλές περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων που είχαν προγραμματισθεί και οι οποίες σκονταφτουν είτε στο νομικό πλαίσιο είτε σε άλλα θεσμικά εμπόδια. 

Το αξιοσημείωτο πάντως εδώ είναι ότι στην ισωπηρή αυτή... αναβολή φέρεται να έχει εξασφαλισθεί - αυτό υποστηρίζεται από αρμόδια στελέχη του Υπ. Οικονομικών - η συμφωνία της τρόικας !







Πηγή:www.capital.gr







Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο:

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους