Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Καταρρέει η ελληνική βιομηχανία

ΤΩΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ
Καταρρέει η ελληνική βιομηχανίαΤο πρόσφατο κλείσιμο των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ελληνικής βιομηχανίας. Από το 2010 ακμαίες ελληνικές εταιρείες με πορεία δεκαετιών κατέβασαν ρολά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αρτοβιομηχανία Κατσέλης. Ηχηρά ονόματα που πρωταγωνίστησαν στο ρέκβιεμ της ελληνικής βιομηχανίας –έκλεισαν ή πρόκειται να κλείσουν– είναι επίσης η Χαλυβουργία του Ν. Μάνεση, η Φιλκέραμ Τζόνσον, η Καπνοβιομηχανία Γεωργιάδης, η Κόκα Κόλα, που έχει ανακοινώσει τη μεταφορά της στα Βαλκάνια, η ΛΑΡΚΟ, η αμυντική βιομηχανία (ΕΛΒΟ, ΕΑΣ) και πολλές άλλες. 
 
 
 
 
Το τέλος της ελληνικής βιομηχανίας, που γίνεται ορατό διά γυμνού οφθαλμού από τα δεκάδες κλειστά εργοστάσια, πιστοποιείται από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Βάσει αυτών, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής το πρώτο τετράμηνο του 2014 κινούνταν στο 70,4% των επιπέδων του 2005, ενώ ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία τον Απρίλιο του 2014 είχε μειωθεί κατά 4,6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 και κατά 9,8% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2013. Η βιομηχανική παραγωγή επομένως βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, συρρικνώνοντας απότομα τα θεμέλια της βιομηχανικής Ελλάδας, τα οποία έτσι κι αλλιώς ήταν απείρως πιο ασθενή σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά (9% η συμβολή στο ΑΕΠ, έναντι 15% στην Ευρώπη).
 
«Κλείνεις ένα εργοστάσιο σε μια περιοχή που ολόκληρη βασιζόταν σε αυτό. Να το κλείσεις, αλλά τι καινούριο δημιουργείς για εκείνους που θα μείνουν χωρίς δουλειά;» διερωτάται, μιλώντας στα «Επίκαιρα», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΒΖ, Πέτρος Χασανίδης, επισημαίνοντας ότι «δεν μιλάμε για πώληση, για επένδυση, αυτά που ευαγγελίζονται για τη “μικρή ΔΕΗ ” και το νερό. Μιλάμε για “λουκέτο”, για οριστική απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, και μάλιστα στην Ορεστιάδα, που δεν έχει καμία απολύτως εναλλακτική δουλειάς, που απέχει 500 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 120 από την Αλεξανδρούπολη. Και το μόνο που ψελλίζουν τις τελευταίες μέρες οι πολιτικοί μας είναι ότι δεν είναι δικό τους θέμα».

Περισσότερα στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφορούν

 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους